A NASA fontos bejelentést tesz a Mars-misszióval kapcsolatban

A NASA sajtótájékoztatót tart április 15-én, magyar idő szerint este 7 órakor a Mars Sample Return misszióval kapcsolatban – jelentette be a ScienceAlert. A küldetés az utóbbi időkben finanszírozási problémák miatt került veszélybe.

A Mars Sample Return misszió célja, hogy a Perseverance marsjáró által begyűjtött mintákat a Földre hozza. A rover 2021 februárjában érkezett a Marsra, ahol többek között az egykori, potenciális marsi élet nyomait kutatja.

Egy tavalyi független vizsgálat szerint a misszió irreális költségvetési és ütemtervi elvárásokkal küzd, valamint nehézkes struktúrával rendelkezik, ami nem támogatja a hatékony vezetést. Ennek eredményeképpen az amerikai képviselőház és szenátus illetékes bizottságai úgy döntöttek, hogy 454 millió dollárral csökkentik a NASA 2024-es költségvetését, különösen a mintaelhozó misszióra összpontosítva. Az űrhivatal válaszul csökkentette a küldetéssel kapcsolatos kiadásokat és több munkatársat is elbocsátott a missziót vezető Jet Propulsion Laboratoryból.

Ezek a lépések aggodalmakat váltottak ki, hogy a Mars Sample Returnt esetleg leállítják, és a Perseverance által gyűjtött minták sosem érkeznek meg a Földre.

A NASA szerint a Mars Sample Return a nemzetközi kutatások egyik legfőbb hosszú távú célja az elmúlt két évtizedben. A marsjárótól származó minták földi vizsgálata nagy tudományos potenciállal bír, hiszen azokban az ősi élet nyomait is felfedezhetnék.

A jelenlegi tervek alapján 2027-ben indulna egy űrszonda, 2028-ban egy leszállóegység, és a minták 2033-ban érkezhetnének meg a Földre. Azonban még nem világos, hogy a közelmúlt fejleményei hogyan befolyásolják ezeket a terveket.