A Magyar Tenisz Szövetség elveszítette a másodfokú pert

A Szegedi Ítélőtábla döntése értelmében a Magyar Tenisz Szövetségnek (MTSZ) nem csak, hogy elveszítette a másodfokú pert, de további 16 millió forintot is ki kell fizetnie a volt főtitkárnak, Richter Attilának.

Az MTSZ által indított 252 millió forintos kártérítési perben a Szegedi Ítélőtábla mindenben helybenhagyta az elsőfokú részítéletet. Az ítélet ellen nem lehet fellebbezni, és a szövetségnek Richter Attila 16 havi bérének megfelelő összeget, körülbelül 16 millió forintot kell még kifizetnie.

A per előzménye, hogy a szövetség korábbi elnöke, Szűcs Lajos 2020-ban jelentős, 3,5 milliárd forintos támogatást kért a kormánytól, mivel a szövetség pénzügyi helyzete olyan mértékben romlott, hogy a béreket sem tudták kifizetni. A kormány végül 2,5 milliárd forinttal segítette a szövetség konszolidációját, amely összegből többek között egy lemondott WTA-torna miatti ellentételezést is finanszíroztak.

A problémák nyilvánosságra kerülése után Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére Lázár János vette át a szövetség irányítását, aki büntetőfeljelentést tett, és pénzügyi konszolidációt, valamint elszámoltatást ígért. Ennek eredményeként indult meg a kártérítési per Richter Attila ellen.

A bíróság azonban úgy találta, hogy a szövetség követelése megalapozatlan, mivel Richter Attila a korábbi elnök szóbeli felhatalmazása alapján, és az elnökség több tagjának tájékoztatása után járt el, amikor aláírta a szerződéseket, és nem bizonyították, hogy a versenynek nem lett volna anyagi fedezete. A torna lemondásáról sem döntött egyedül, hiszen előzőleg tájékoztatta az elnökséget és a lehetséges következményekről is beszámolt.

A másodfokú bíróság szerint a keresetet el lehetett volna utasítani, mivel a Magyar Tenisz Szövetséget végül nem érte kár, a lemondási díjat ugyanis állami forrásból fizették ki. Ennek ellenére a bíróság érdemi vizsgálatot végzett, és az elsőfokú ítéletet, annak indoklásaival együtt helybenhagyta.

Richter Attila viszonkeresetében egyebek mellett 16 havi ki nem fizetett bérét követelte, amit a bíróság indokoltnak talált, így a szövetségnek 15,8 millió forintot kell fizetnie a volt főtitkárnak.

Az első pillanattól kezdve azt mondtam, hogy ez az egész ügy boszorkányüldözés, és nem szól semmi másról csak a kommunikációról. A Magyar Tenisz Szövetség pontosan tudta, hogy nem történt semmilyen szabálytalanság, mégis pert indított, hogy megfélemlítse a tenisztársadalmat – mondta Richter az rtl.hu-nak.