Célegyenesben a Duna Terasz Grande lakásainak átadása

A Duna Terasz Grande (DTG) lakásainak és egyéb ingatlanegységeinek átadása a március végi birtokba lépést követően hamarosan megkezdődhet. A műszaki ellenőrzések során eddig több mint 600 lakást vizsgáltak meg, és a minőségi elvárásoknak megfelelő ingatlanok átadása várhatóan e héttől indulhat.

A DTG tájékoztatása szerint a műszaki ellenőrök által átvizsgált lakások körülbelül fele már most alkalmas vagy kisebb javítások után alkalmassá válik az átadásra. A többi lakásnál viszont további javítási és befejezési munkálatokra van szükség, amelyek több napot vagy akár néhány hetet is igénybe vehetnek.

A leendő kivitelezők már elvégezték a helyszíni felméréseket, és jelenleg az ajánlatok véglegesítése, valamint a szerződéskötések folyamatban vannak. Azokban a lakásokban, ahol a felmérések alapján szükséges, a javítási munkálatok 2024. április 15-i héten kezdődnek meg.

A DTG korábban bejelentette, hogy a március 27-i birtokba lépést követően a tűzjelző rendszer körüli problémák miatt csúszott a lakások átadása. A társaság szerint a tűzjelző rendszer naplója alapján a KÉSZ 2023 októbere óta lekapcsolva tartotta a rendszert, de a DTG hozzáférése óta a jótállás továbbra is érvényben van. A tűzjelző rendszer szakértői ellenőrzése és tesztelése már megkezdődött, és ha minden rendben lesz, a birtokbaadások e héttől elindulhatnak. Az OTP Bank is megkezdte a folyósítások előkészítését, amelyek április 17-én kezdődnek.

A DTG hangsúlyozza, hogy a KÉSZ-t, valamint más vállalkozókat is jótállás terheli a készített munkákért, függetlenül attól, hogy kiállították-e vagy átadták-e a jótállási jegyeket. A kötelező jótállásról szóló kormányrendelet értelmében a jótállási jegy szabálytalan kiállítása vagy átadásának elmaradása nem befolyásolja a jótállási kötelezettség érvényességét.

A lakópark átadása a beruházó és a kivitelező közötti elszámolási vita miatt húzódott. A bíróság március végén döntött úgy, hogy a fővállalkozó KÉSZ Zrt-nek át kell adnia a lakóparkot az építő KÉSZ Kft-nek, ekkor a hitelezési stopot is feloldotta az OTP Bank. A Telex szerint a cég a kulcsokat ugyan átadta, de a tűzjelző rendszer kódjait nem, ezért nem vehetik át a lakásokat a leendő lakók. A DTG közleményében megerősítette, hogy a KÉSZ hónapokon át kikapcsolva tartotta a tűzjelzőket, de időközben ez a probléma megoldódott.

Így az első lakások esetében a birtokbaadások ettől a héttől megindulnak, az OTP pedig szintén a héten elindítja a hitelrészletek utalását. A leendő lakók egy csoportja korábban demonstrációt is tartott a kivitelezés helyszínén, és nyílt levélben fordultak Lázár János építési és közlekedési miniszterhez, amelynek eredményeként a lakások átadási folyamata felgyorsulhatott.