Szakértő szerint több mint 300 km/h sebességgel csapódott a földnek a tragikus légibaleset kisgépe

Szombaton délelőtt Martonvásár és Ráckeresztúr között lezuhant egy kétszemélyes sportrepülőgép, amelynek a két utasa a helyszínen életét vesztette. A balesetben egy milliárdos üzletember, dr. Magyari József és fiatal utasa halt meg, akiknek esélyük sem volt a túlélésre.

A tragédia körülményeit a Közlekedésbiztonsági Szervezet és a légügyi hatóság is vizsgálja, de az adatrögzítő hiánya nehezíti a munkájukat, mivel ezeken a gépeken nem kötelező az adatrögzítő, és feltehetően ezen a gépen sem volt. A balesetet szenvedett gép egy Extra 330-as műrepülőgép volt, amelyet 1998-ban gyártottak, és amelyet korábban Besenyei Péter műrepülő-világbajnok is vezetett. A gép motorját feltuningolták, hogy nagyobb erőt tudjon kifejteni. A balesetben elhunyt dr. Magyari József korábban diplomataként és konzulként is szolgált, több céget vezetett, köztük egy állami nagyvállalatot is, és egyetemen is oktatott. A gépen utazó testvérpár – egy idősebb és egy fiatalabb férfi – feltehetően Tökölről indult utolsó útjára. Az idősebbik testvér, aki az egykori szingapúri magyar nagykövet volt, jelenleg több energetikai cég vezetője és a gép tulajdonosa is egyben volt.

Madas László, repülési szakértő az RTL Híradónak nyilatkozva elmondta, hogy az ütközés energiája rendkívül nagy volt, a gép első fele gyakorlatilag teljesen elfogyott, és feltehetően függőleges zuhanásban csapódhatott a talajba. Az ütközés következtében nagyon nagy erők léptek fel, gyakorlatilag a gépnek csak a farka maradt felismerhető. A szakértő szerint nem kizárt, hogy a gép akár 300 kilométer per óránál nagyobb sebességgel fúródott a talajba.

A Blikk információi szerint dr. Magyari József a rendszerváltás óta számtalan fontos állami és piaci pozíciót töltött be. A 90-es években egy vagyonkezelőt irányított, később pénzügyi és tanácsadó cégek felügyelőbizottságában is feltűnt, 2013–2014 között rövid ideig a külügyi tárca főtanácsosa volt, majd egy éven át Magyarország szingapúri nagykövetségén dolgozott konzulként. Az elmúlt időszakban egy állami tulajdonú energetikai cég elnök-vezérigazgatói tisztségét töltötte be, ezzel párhuzamosan pedig a saját vállalata ügyeit is intézte. Magyari József az olvasást, az utazást és a sportot vallotta hobbijának, és gyerekkora óta rajongott a repülésért.

A rendőrség a baleset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálja. A rendőröket arról értesítették, hogy a sportrepülőgép eltűnt a radarképről, és a keresésében helikopterrel még a Magyar Honvédség légi kutató-mentőszolgálata is részt vett. A roncsokat végül egy mezőgazdasági területen találták meg. A 60 éves dr. Magyari József és a 26 éves utasa szörnyethaltak, esélyük sem volt a túlélésre. Az információk szerint a balesetet szenvedett pilóta által vezetett gép korábban a neves magyar pilóta, Besenyei Péteré volt, aki a gépet évekkel ezelőtt eladta.

A szemtanúk szerint a pilótafülkét szó szerint a földből kellett kiásni. A szakértők egyelőre vizsgálják a baleset körülményeit, ám információink szerint a pilóta műrepülő-elemeket gyakorolt szombaton - illetve már egy nappal korábban, pénteken is. Egy speciális, úgynevezett orsó-figurát repült, ami nagyon veszélyes, csak képzett pilótának és erre a célra alkalmas géppel szabad megcsinálni. A repülő minden bizonnyal megfelelt, hiszen egy kimondottan erre a sportra épített Extra EA300-ról volt szó, így valószínűleg a pilóta hibázott. A gép szinte függőlegesen, hatalmas sebességgel csapódott a földbe, egyes előzetes vélemények szerint akár 300 km/ó is lehetett a sebessége, amikor lezuhant.

A Martonvásári Önkéntes Tűzoltóegyesület munkatársai segítettek a gép maradványainak és az áldozatok testének kiemelésében. A repülő olyan mélyen fúródott a földbe, hogy munkagépekre is szükség volt ahhoz, hogy minden darabját meg tudják találni.

A kisrepülő másik utasa egy 26 éves fiatalember volt, akinek ugyancsak szenvedélye volt a repülés. Féltestvére, aki ejtőernyőzésben ért el komoly eredményeket, így búcsúzott tőle a közösségi oldalán: "Mosolyogj! Veled repülünk, Testvér!" A fiatal áldozat egyik ismerősétől megtudtuk, hogy aznap eredetileg az öccse szállt volna fel Magyarival, de helyette testvére indult el a végzetes útra. Az édesanyja az acnews-nak nyilatkozva mondta: "Hiszek Istenben. Most Isten segít nekünk a gyászban, hogy elviseljük ezt a mérhetetlen tragédiát" – mondta a gyászoló asszony. Az édesanya a közösségi oldalon versben búcsúzott fiától:

"Mert hirtelen kivétettél e világból/Úgy keresnélek, de merre, hol?/Ugye majd üzensz? Itt vagyok!"