Meleg helyzet! Ezzel az aszteroidával 2029-ben (nagyon) közeli találkozás esedékes

2029-ben egy aszteroida, kellemetlenül közel fog kerülni a Föld bolygó felszínéhez.

A 335-375 méteres kiterjedésű 99942-es aszteroidát, amelyet az egyiptomi káosz istene után Apophisnak neveztek el, 2004-ben fedezték fel az arizonai Tucsonban található Kitt Peak Nemzeti Obszervatórium csillagászai[^cosmosmagazine.com]. Kezdetben 2,7%-os esélyt láttak arra, hogy 2029-ben, 2036-ban vagy 2068-ban becsapódik a Földbe[^cosmosmagazine.com].

Az eltelt évek során azonban a csillagászok az Apophis Nap körüli pályájának megfigyelése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a következő 100 évben nem várható becsapódás[^cosmosmagazine.com]. Ennek ellenére az Apophis 2029 áprilisában rendkívül közel kerül majd a Földhöz, olyannyira, hogy eddig még egyetlen aszteroida sem közelítette meg ennyire a bolygót[^cosmosmagazine.com].

De mennyire is lesz közel ez a közel? Az Apophis a Föld gravitációjának hatására 32 000 km-es magasságban fog elhaladni, ami beljebb van, mint egyes geostacionárius műholdak pályája[^cosmosmagazine.com]. Ez az esemény jelentős hatással lesz az aszteroida későbbi pályájára[^cosmosmagazine.com]. Jelenleg az Apophis szűkebb pályán kering a Nap körül, mint a Föld, és egy pályát körülbelül 0,9 földi év alatt tesz meg[^cosmosmagazine.com]. A 2029. április 13-i közeli találkozó után azonban egy hosszabb, 1,2 Föld-éves pályára áll majd át[^cosmosmagazine.com].