Fogyókúrás gyógyszerek és az öngyilkossági kockázat vizsgálata

Az Európai Unió és az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti hatóságai vizsgálatot folytattak a fogyókúrás gyógyszerek, mint a Wegovy és az Ozempic lehetséges öngyilkossági kockázatairól, de nem találtak közvetlen összefüggést.

Az Izlandi Gyógyszerügynökség korábban három esetet jelzett, ahol a liraglutidot és szemaglutidot szedő betegeknél öngyilkossági gondolatok és önkárosodás jelentkezett. Ezek az esetek indították el az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságainak vizsgálatát 2020 júliusában. A GLP-1 receptor agonisták, amelyek az étvágyat elnyomó bélhormonokat utánozzák, nagy népszerűségnek örvendenek, annak ellenére, hogy magas a költségük és a biztosítási lefedettségük.

A kilenc hónapos vizsgálat során az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem talált bizonyítékot arra, hogy a fogyókúrás és cukorbetegség elleni gyógyszerek összefüggésben állnának az öngyilkossági tünetekkel. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) is hasonló következtetésre jutott, de megjegyezte, hogy nem zárható ki teljesen az alacsony kockázat.

A kutatók és orvosok továbbra is figyelemmel kísérik az esetleges új nem kívánt mellékhatásokat és kockázatokat, mivel a gyógyszereket egyre több új beteg kezdi el szedni.