Donald Trump szerint ha ő lenne az elnök, Irán soha nem támadja meg Izraelt

A volt amerikai elnök szerint, ha ő lenne az Egyesült Államok elnöke, Irán soha nem támadta volna meg Izraelt. Az EU, a NATO, Moszkva és Ferenc pápa is megszólalt a támadással kapcsolatban.

Izraelt szombaton késő este támadás érte Irán részéről, ami az első közvetlen összecsapás a két állam között a gázai konfliktus kirobbanása óta. Irán eddig többnyire csak közvetve, az általuk támogatott milíciákon keresztül támadta Izraelt. A támadásban több mint 300, úgynevezett öngyilkos drónnal és ballisztikus rakétákkal érte a támadás Izraelt, amelyre válaszul az izraeli légvédelem több más állam segítségével a drónok és rakéták 99 százalékát semlegesítette. Az izraeli kormányfő televíziós beszédet mondott arról, hogy legyőzik az ellenséget, miközben Iránban örömünnepet tartottak, „halál Izraelre” és „halál Amerikára” szlogenek mellett. Az Egyesült Államok és a világ vezető politikusai is reagáltak a fejleményekre, Szijjártó Péter közölte a magyar álláspontot, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot, és sok külföldi lap az eszkaláció veszélyére figyelmeztetett.

Donald Trump a Truth Socialön, a közösségi médiaplatformján azt írta, hogy ez soha nem történt volna meg, ha ő lenne az elnök. A volt elnök októberben még támogatta az izraeli válaszcsapásokat a Hamász terrorcselekményére, de azóta már inkább békepárti álláspontot képvisel. Trump a The Hugh Hewitt Show-nak adott interjúban azt mondta, hogy Izraelnek „vissza kell térni a normalitáshoz és abbahagyni az emberek gyilkolását”.

Mike Johnson, a képviselőház elnöke és Trump szövetségese, a Biden-kormányzatot vádolta az iráni támadásokért, mondván, hogy a kormányzat aláásta kapcsolatát Izraellel és Irán megbékítése hozzájárult a szörnyű fejleményekhez. Netanjahu izraeli elnök és Biden között nőtt a feszültség, és bár az elnök ideiglenes tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben, úgy tűnik, hogy készen áll arra, hogy 18 milliárd dollár értékben vadászrepülőgépeket adjon el Izraelnek.

Az EU és a NATO is elítéli Irán támadását. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, és Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is önmérsékletre és a helyzet elmérgesedésének megelőzésére szólítottak fel. A NATO szóvivője, Farah Dakhlallah elítélte az iráni támadást és önmérsékletre szólított fel.

Ferenc pápa a Szent Péter téren mondott beszédében arra szólított fel, hogy álljon le minden olyan cselekvés, amely az erőszakhullámot táplálja. A pápa imával, aggodalommal és fájdalommal követi az izraeli helyzet súlyosbodását, és a szívekhez szóló felhívást tesz az erőszak leállításáért.

Moszkva is önmérsékletre szólította fel a feleket, és aggodalmát fejezte ki a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt. Simona Halperin moszkvai izraeli nagykövet elvárja, hogy Oroszország elítélje az iráni támadást, míg Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt írta, hogy nem emlékszik olyan esetre, amikor Izrael ítélte volna el az orosz területet ért ukrán csapásokat.

A szakértők szerint a támadásnak beláthatatlan következményei lehetnek, és a helyzet könnyen eszkalálódhat. Csicsmann László, egyetemi docens, Közel-Kelet szakértő szerint Irán ezzel lezártnak tekinti a damaszkuszi incidenst, de mindenki attól fél, hogy mi lesz Izrael reakciója. Az Egyesült Államok jelezte, hogy nem szeretnék, ha Izrael válaszcsapást hajtana végre, de Izrael külpolitikája nem mindig követi az amerikaiak javaslatait. Az események világszerte aggodalmat váltottak ki, és több állam is önmérsékletre szólított fel a konfliktus kapcsán.