Titkos felhőkísérletet végeztek Amerikában, a kormány elhatárolódik

Egy titkos kísérlet során sókristályokat bocsátottak ki a San Francisco-öböl felett, amelyek a napfény visszaverésével hozzájárulhatnak a globális felmelegedés megfékezéséhez. A Washingtoni Egyetem tudósai egy leszerelt repülőgép-hordozón, az USS Hornet fedélzetén hajtották végre a tesztet, melynek célja a sóaeroszol részecskék légkörbe juttatásának hatásainak vizsgálata volt.

A kísérletet a tudósok titokban végezték el, mivel az éghajlati és időjárási anomáliák általunk előidézett változásai aggasztóak, és folyamatosan megdöntik a rekordokat. A fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának csökkentése lenne a legjobb megoldás, de addig is keresik az alternatív lehetőségeket. A próbateszt során egy nagy teljesítményű permetezőgéppel mikroszkopikus sóaeroszol részecskéket lőttek ki, hogy teszteljék, képesek-e eljutni a laboratóriumon kívülre.

A kísérlet lényege az volt, hogy a tengeri felhők sótartalmának növelésével vajon képesek-e visszaverni a napfényt, és így hűvösebben tartani a Föld felszínét. A szimulációk szerint, ha a vizek feletti felhők 15 százalékát kezelnék ezzel a módszerrel, akkor a Föld akár egy Fahrenheit-fokkal is lehűlhetne. A valóságban azonban a részecskék mérete és koncentrációja befolyásolhatja a sikerességet.

Ez az első ilyen jellegű kísérlet volt Amerikában, és a második a világon. Négy évvel ezelőtt Ausztráliában, a Nagy-korallzátonynál végeztek hasonló vizsgálatot, ahol nanoméretű óceáni sókristályokat szórtak a levegőbe, hogy megvédjék a korallzátonyokat a túlmelegedéstől.

A geomérnökök által végzett mindkét kísérlet célja az éghajlatváltozás lassítása vagy visszafordítása volt. Azonban sokan szkeptikusok a jelenlegi projekttel szemben, mert félnek az időjárás megváltoztatásának ismeretlen kockázataitól és következményeitől. A sóaeroszolok nagy mennyiségű légkörbe juttatásának következményei még ismeretlenek, és befolyásolhatják az óceánok keringését vagy szokatlan időjárást idézhetnek elő.

A Biden-kormány finanszírozta a tengeri felhőkkel kapcsolatos általános kutatásokat, de a Fehér Ház közleményben hangsúlyozta, hogy nem vesznek részt a napsugárzás módosításában, sem Alamedában, sem Kaliforniában, sem máshol.

A következő hónapokban a kutatócsapat elemzi a tanulmány eredményeit, és megvizsgálja, hogy a részecskék mérete nem módosult-e a légkörbe lépéskor. Sarah Doherty, a Washingtoni Egyetem légkörkutatója reméli, hogy soha nem kell majd ezeket az új megoldásokat, mint a sóaeroszol használni, mivel ez komoly beavatkozás lenne a meteorológia természetes folyamataiba.