Iráni támadás: Szijjártó Péter az izraeli külügyminiszterrel egyeztetett

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon egyeztetett vasárnap Jiszráel Kac izraeli külügyminiszterrel az éjszakai támadás után kialakult helyzetről.

A magyar tárcavezető a Facebook-oldalán számolt be a beszélgetésről, ahol kifejtette, hogy Magyarország szolidáris Izraellel és az izraeli emberekkel, és határozottan elítéli az országot ért támadást. Szijjártó Péter biztosította izraeli kollégáját Magyarország támogatásáról, és hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban Magyarország a nemzetközi közösség tagjaként az eszkaláció elkerüléséért érvelt. Kifejezte reményét, hogy egy nagyobb, a globális biztonságot fenyegető eszkaláció még elkerülhető. A miniszter bejegyzését azzal zárta, hogy "Magyarország Izrael mellett áll ezekben a nehéz napokban!"

Az izraeli háborús kabinet vasárnap esti, többórás ülését követően egy tisztviselő nyilatkozata alapján nem született döntés arra vonatkozóan, hogy Izrael hogyan reagáljon az iráni támadásra. A kabinet határozottságot mutatott a válaszadással kapcsolatosan, azonban az időzítésről és az ellencsapás mértékről még nem hoztak döntést. Az izraeli hadsereg feladata lett további válaszlehetőségek kidolgozása. Egy magas rangú izraeli tisztviselő mindeközben közölte az Egyesült Államokkal, hogy Izrael nem kívánja fokozni a konfliktust Iránnal, legalábbis ezt nyilatkozta egy amerikai politikus a CNN-nek. "Azt hiszem, Izrael világossá tette számunkra, hogy nem törekszik jelentős eszkalációra Iránnal. Nem ezt keresik. Meg akarják védeni magukat és meg akarják védeni magukat" - mondta a magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő.

: (MTI) : (CNN)