Francia atomerőmű építéséről tárgyalt a szerb elnök Párizsban

Egy atomerőmű építése volt a fő téma a szerb elnök, Aleksandar Vucsics párizsi látogatásán, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt. Vucsics szerint ez a találkozó volt a legjelentősebb a korábbiak közül, és stratégiai fontosságú Szerbia számára.

Szerbia áramfogyasztásának jelentős növekedésére számítanak a jövőben, amelyet csak atomerőmű építésével lehetne kielégíteni. Franciaország, amely az áramszükségletének 70%-át atomenergiával fedezi, európai szinten is vezető szerepet tölt be az atomenergia terén. A szerb elnök kiemelte, hogy az ország csak akkor lesz képes kielégíteni saját energiaigényeit, ha mielőbb elkezdi az atomerőművek építését.

Az Élysée-palotában a két államfő több megállapodást is aláírt, amelyek a francia-szerb együttműködést hivatottak erősíteni az energetikai átállás és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák terén. Ezek a megállapodások lehetővé teszik a szerbiai polgári nukleáris program fejlesztését, a szakmai személyzet képzését és a műszaki ismeretek cseréjét.

Szerbiában eddig még nem működött atomerőmű, és a mostani tárgyalások különösen figyelemre méltóak, mivel Belgrád nem Moszkvával, hanem Párizsban folytatott egyeztetéseket.

Visszautasíthatatlan ajánlat

Aleksandar Vucsics szerb államfő egy visszautasíthatatlan ajánlatot tett Macronnak az atomerőmű építésére, annak ellenére, hogy a szerb kormány még nem hozott döntést ebben a kérdésben. Egy közgazdász, Goran Radosavljevics felvetette, hogy vajon ez az ajánlat mennyire ígéretes Szerbia számára.

Szerbiában moratórium van érvényben az atomerőművek építésére, és a kormánynak nincs olyan szakértője, aki az atomenergiához értene. A közgazdász szerint az ország energiastratégiája a következő három évtizedre a széntüzelésű erőművekre épít, és a vízenergia helyett az atomenergia felé fordulnak.

Adósság árán

Radosavljevics szerint Szerbia csak hitelből tudná finanszírozni az atomerőmű építését, ami jelentős adósságba sodorná az országot. Egy 1500-1600 megawatt kapacitású reaktor építése 10-15 milliárd euróba kerülhet, ami a GDP-hez képest nem tűnik a legjobb megoldásnak.