Sydney-i késelés: nem terrorcselekmény, hanem mentális problémákkal küzdő angoltanár tette

Nem terrorcselekménynek minősül az a szörnyű esemény, amely során egy mentális problémákkal küzdő angoltanár késsel megölt hat embert és további nyolcat megsebesített egy sydney-i bevásárlóközpontban.

A tragédia szombaton történt Sydney keleti külvárosában, a Westfield Bondi Junction bevásárlóközpontban. A rendőrség által lelőtt elkövetőt, egy negyvenéves férfit, pszichés problémákkal küzdőként azonosították. Joel Cauchi, aki Queensland államból érkezett Új-Dél-Wales területére márciusban, angoltanárként dolgozott, és büntetlen előéletű volt. A rendőrség szerint nincs bizonyíték arra, hogy az elkövetőnek különleges indítéka vagy ideológiai hajtóereje lett volna a támadásra. Anthony Cooke, Új-Dél-Wales rendőrfőnök-helyettese kiemelte, hogy a családtagok együttműködnek a hatóságokkal és egyelőre nincs információjuk arról, hogy az elkövetőnek valamilyen különleges indítéka lett volna, vagy esetleg valamilyen ideológia hajtotta volna a férfit.

A késeléses támadásban több sérült is súlyos állapotban van, köztük egy kilenc hónapos csecsemő, akinek állapota stabil, de súlyos. Sajtóértesülések szerint a csecsemő anyja is az áldozatok között van. Cooke hozzátette, hogy tudják, az elkövető pszichés problémákkal küzdött, ami további vizsgálat tárgyát képezi, és a szakértők szerint egyértelműen megállapítható, hogy a férfi súlyos mentális problémákkal küzdött.