A svédek és a magyarok is megnyerték az olimpiai kvótát

A svéd női kézilabda-válogatott magabiztos győzelmet aratott Nagy-Britannia felett a debreceni olimpiai selejtezőn, ezzel elsőként szerezte meg a részvételi jogot a párizsi nyári olimpiára. A magyar csapat is ott lesz Párizsban, miután legyőzte Japánt, így csoportelsőként szerezte meg a kvótát.

A svéd csapat, amely pénteken vereséget szenvedett a magyar válogatottól, vasárnap 44 gólos különbséggel (52–8) győzte le Nagy-Britanniát, így biztosította be helyét a párizsi olimpián. A magyar csapat, amely a csoport élén állt hibátlanul, a svédek után örülhetett az olimpiai részvételnek, miután 37–27-re legyőzte Japánt.

A skandinávok a torna nyitónapján 35–28-ra verték Japánt, majd a magyarok elleni vereség után, a vasárnapi programban az amatőr Nagy-Britannia csapatával szemben léptek pályára. A svédek már a mérkőzés elején jelentős előnyre tettek szert, és a félidőben már 20 góllal vezettek.

A svéd Natalie Hagman kiemelkedő teljesítményt nyújtott, ő 11 gólt szerzett a brit csapat ellen. A második félidőben sem változott a játék képe, a svédek tovább növelték előnyüket, és végül hatalmas különbséggel, 52–8-ra diadalmaskodtak.

A magyar válogatott a selejtező utolsó mérkőzésén Japán ellen lép pályára, és amennyiben győznek vagy döntetlent játszanak, csoportelsőként szerezhetik meg a kvótát. Egy szűk, négy gólos vereség is belefér még: akkor torna másodikjaként jutnak ki az olimpiára. A magyar csapat azonban nem hagyott kétséget afelől, hogy ők akarják a csoportelsőséget, és végül 37–27-re győztek a japánok ellen, így megszerezve a párizsi szereplés jogát és a csoportelsőséget. 20 év után először szerepelhet egyszerre a női és férfi kézilabda-válogatott az olimpián, mindkét csapat hazai selejtezőtornán harcolta ki a kvótát.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint a csapat felszabadultan játszott, és ez hozzájárult a sikerhez. "Három győzelem, első hely, de a legfontosabb, hogy vár minket Párizs! Nagyon büszke vagyok a lányokra!" – mondta a kapitány a sikert követő sajtótájékoztatón. Golovin kiemelte, hogy a svédek elleni győzelem után felszabadultabban játszhattak, és ugyanazt a játékot nyújtották, mint két nappal korábban.

A mezőny legjobbjának megválasztott Klujber Katrin, a Ferencváros jobbátlövője, aki 11 gólt dobott Japánnak, leírhatatlanul büszke és boldog volt, hogy újra átélheti az olimpiára jutást. "Csapatként csináltuk meg ezt a hétvégét, egytől egyig mindenki hozzátette, amit tud, beleértve a játékosokat és a szakmai stáb tagjait is" – nyilatkozta Klujber, aki hozzátette, hogy fantasztikus a tudat, hogy most újra megtapasztalhatják az olimpiát, és nem zárt kapus lesz, hanem sokan eljöhetnek és szurkolhatnak nekik.

Női kézilabda, olimpiai selejtező torna, Debrecen

3. forduló

  • Nagy-Britannia–Svédország 52–8 (26–6)
  • Magyarország–Japán 37–27

Korábban játszották

1. forduló (április 11., csütörtök)

  • Magyarország–Nagy-Britannia 49–11 (24–6)
  • Svédország–Japán 35–28 (17–13)

2. forduló (április 12., péntek)

  • Magyarország–Svédország 28–25 (15–11)
  • Japán–Nagy-Britannia 43–16 (25–9)

A csoport végeredménye: 1.: Magyarország 6 pont, 2.: Svédország 4 pont (3 meccs), 3.: Japán 2 pont, 4.: Nagy-Britannia 0 pont (3 meccs).