A tömegturizmus elleni tiltakozások Spanyolországban

Spanyolország népszerű turisztikai célpontjain, köztük a magyarok által is kedvelt helyeken, mint Tenerife, a helyi lakosok tüntetéseket szerveznek a tömegturizmus negatív hatásai ellen. A szállodaipar aggodalmát fejezi ki, hogy a turisták bizonytalansága miatt veszélybe kerülhet az idei szezon.

La Lagunában, Tenerife északi részén, aktivisták éhségsztrájkot kezdtek, és a tengerparti sétányon gyülekezve tiltakoznak a turizmus okozta károk ellen. Az oe24 portál beszámolója szerint a demonstrálók olyan plakátokat emeltek magasba, amelyeken "A turisták hazamennek" és "Ez a mi országunk" feliratok olvashatók, és néhány esetben a külföldi látogatókat zaklatják, fenyegetik is. Spanyolországban egyre gyakoribbak a turistaellenes megmozdulások és a dühös állampolgárok tiltakozásai. A Kanári-szigeteken különösen feszült a helyzet, ahol a turizmus a GDP 35%-át, a munkavállalók 40%-át adja, és a Cadena Ser rádióban elhangzott, hogy a helyiek már Mallorcán és Barcelonában is lázadoznak, valamint a galíciai Szent Jakab út mentén is. A lakosság elégedetlen a turisztikai forgalom miatt Fuerteventurán, Gran Canarián, Lanzarotén és La Palmán is, ahol főleg brit és német turisták érkeznek.

Minden idők legnagyobb tüntetésére készülnek a spanyolországi üdülőparadicsomok lakosai, akik a tömegturizmust teszik felelőssé a környezetromlásért, forgalmi torlódásokért, lakáshiányért, túlzsúfoltságért, áremelkedésért, vízhiányért, valamint az egészségügyi szektor és a hulladékkezelés túlterheléséért. Madridban már tüntettek, Tenerifén pedig csütörtökön kezdődtek a tiltakozások, és április 20-ára több sziget részvételével nagy megmozdulásokat jelentettek be. A szervezők a szállodák és golfpályák építésének leállítását, az éjszakai tartózkodási adó kiterjesztését és a nyaralóapartmanok szigorúbb szabályozását követelik, valamint a gazdaság diverzifikálását az ipar és a mezőgazdaság nagyobb támogatásával.

A Kanári-szigetek, amelyek évekig csendes helynek számítottak és olyan hírességek, mint Angela Merkel volt német kancellár is rendszeresen látogatták, az elmúlt években megváltozott a helyzet. A szállodakomplexumok építése miatt a látogatószám egekbe szökött, tavaly közel 14 millió külföldi érkezett, ami több mint 13 százalékkal több, mint 2022-ben, és a forgalom több mint 6 százalékkal haladta meg a járvány előtti szinteket. A forgalom növekedése várhatóan idén is folytatódik, de a Kanári-szigetek még mindig Spanyolország második legszegényebb autonóm közössége. Egy aktivista a Vozpópuli portálnak nyilatkozva elmondta, hogy a vezetők nem veszik figyelembe a lakosság igényeit, a turizmus tönkreteszi a természeti értékeket, nő a szegénység, csökken az életminőség, és egyre több fiatal hagyja el a szigeteket.

Barcelonában és a Baleár-szigeteken is elérte a forráspontot az elégedetlenség, ahol a korábbi intézkedések, mint például az utcán való vizelésért járó 3 ezer eurós büntetés, nem hoztak megoldást. A Német Sajtóügynökségnek nyilatkozó helyi éttermes szerint a buliturizmus uralkodik el a sétányokon, és esténként ittas emberek veszik birtokba a szigetet. A regionális vezetés nehéz helyzetben van, mivel a lakosság felháborodását csitítanák, de a turisták által termelt bevételek miatt aggódnak. Az Ashotel szállodaszövetség vezetője, Jorge Marichal szerint az ellenséges hozzáállás a régió határain túlra is átterjedt, és már több aggódó telefonhívást kapott, amelyben a Tenerifére készülő turisták arról érdeklődtek, hogy biztonságos-e ellátogatni a szigetre.