Rekordszámú lőfegyver a repülőtéri ellenőrzéseken

Az amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal (TSA) friss jelentése szerint 2023-ban rekordot döntött a repülőtéri biztonsági ellenőrzéseken feltárt lőfegyverek száma.

2024 első negyedévében az Egyesült Államok repülőterein 1503 lőfegyvert találtak a kézipoggyászokban a biztonsági ellenőrző pontokon. Ez a szám közel azonos a 2023 első negyedévében elfogott 1508 lőfegyverrel. Mindkét időszakban az elfogott lőfegyverek 93 százaléka volt töltve lőszerrel.

A lőfegyvereket a hivatalos szabályok szerint feladott poggyászként kell szállítani, előzetesen becsomagolva és bejelentve a légitársaságnak a jegypénztárnál. A biztonsági ellenőrző pontokon, a repülőtér biztonságos területén és a repülőgép utasterében szigorúan tilos lőfegyver viselése. A lőszer szállítása is korlátozott: kézipoggyászban nem szállítható, de a feladott poggyászban megengedett, amennyiben megfelelően van tárolva és nem töltenek vele lőfegyvert.

Azok számíthatnak súlyos pénzbírságra és adott esetben letartóztatásra, akik a fenti szabályokat megszegve próbálnak lőfegyvert vinni a repülőgépre.