Oroszország állítólagos sikere az IRIS-T légvédelmi rendszer ellen

Az orosz média egy felvételt tett közzé, amelyen állítólag egy IRIS-T légvédelmi rakétarendszer megsemmisülése látható, ami éppen Németország újabb légvédelmi egységeinek szállításának bejelentése után került nyilvánosságra.

A Telegram-csatornán megjelent, majd a Zvezda News által is közvetített videón egy IRIS-T légvédelmi rakétarendszer radarjának és indítóállomásának orosz rakétatalálatot kapott állítólagos felvétele látható.

A felvétel minősége miatt az ukránpárti szakértők véleménye megoszlik: egyesek szerint valódi találatról van szó, míg mások szerint a videón csupán jól elkészített csalik pusztulnak el. Az utóbbi véleményt hangoztatók szerint a kilövőplatformon nem figyelhetők meg másodlagos robbanások, és a radarral szerelt teherautón aránytalan méretezés és hiányzó alkatrészek figyelhetők meg.

Ez nem az első alkalom, hogy az orosz haderőt élethű csalikkal tévesztik meg: Németország eddig 12 IRIS-T rendszer szállítását jelentette be, az Oryx portál azonban csak egyetlen radar megsérülését dokumentálta, míg Oroszország többször is találatokról számolt be, amelyek később csalicélpontoknak bizonyultak.