Orosz hackerek amerikai kormányzati e-maileket szereztek meg

A Microsoft elleni hackertámadások során orosz hackerek amerikai kormányzati szervek levelezéseit szerezték meg, amit az Egyesült Államok kiberbiztonsági ügynöksége (CISA) is megerősített.

Az orosz kormányzat által támogatott hackerek által ellopott e-mailek több amerikai szövetségi ügynökségtől származnak. A CISA csütörtökön publikált közleményében erősítette meg az esetet, amely a Microsoft elleni folyamatos kibertámadások következményeként történt.

A Microsoft már januárban nyilvánosságra hozta az orosz hátterű támadások tényét, amelyeket a Midnight Blizzard nevű hackercsoport követett el, amelyet APT29-ként is ismernek és az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálatnak dolgoznak.

A CISA szerint a Microsoft vállalati e-mail-fiókjainak feltörése és az e-mailek kiszivárgása súlyos és elfogadhatatlan kockázatot jelent az ügynökségek számára.

A TechCrunch cikke alapján a kiberbiztonsági ügynökség április 2-án elfogadott egy új vészhelyzeti irányelvet, amely a polgári kormányzati szerveket arra utasította, hogy tegyenek lépéseket az e-mail-fiókjaik védelme érdekében, mivel az orosz hackerek egyre gyakrabban hatolnak be a rendszerekbe.

A CISA egy hetet adott a kormányzati ügynökségeknek arra, hogy állítsák vissza a jelszavaikat és tegyék biztonságossá az érintett rendszereiket, kezdve a csütörtöki naptól számítva.