„A következő pofon még nagyobb lesz” – Örömünnep Iránban az Izrael ellen indított dróntámadás után

Irániak ezrei vonultak vasárnap kora reggel az utcákra, hogy megünnepeljék a rezsim legfőbb ellensége, Izrael elleni példátlan drón- és rakétatámadásokat.

A teheráni Palesztina téren a kormánypárti tüntetők „Halál Izraelre” és „halál Amerikára” skandálásával fejezték ki nemtetszésüket, miután az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) bejelentette a Becsület hadművelet megindítását. A téren egy új falfestményt is felavattak, melyen az szerepel, hogy „a következő pofon még nagyobb lesz”. A tüntetők iráni és palesztin zászlókat lengettek, és „Isten győzelme közel van” feliratú transzparenseket tartottak a magasba.

Az iráni támadás válasz volt egy április 1-jei eseményre, amikor egy csapás során Irán damaszkuszi nagykövetségének egy melléképülete megsemmisült, és az IRGC hét tagja vesztette életét, köztük két tábornok. Az iráni média szerint a támadás komplex volt, mivel Irán szövetségesei is részt vettek benne Jemenben, Libanonban és Irakban.

A tüntetők nem csak Teheránban, hanem a brit nagykövetség előtt és Irán harmadik legnagyobb városában, Iszfahánban is megjelentek, ahol az egyik megölt tábornokot, Mohammad Reza Zahedit temették el. Emellett a déli Kerman városában, Khasem Szolejmáni, az IRGC Quds Force parancsnokának sírjánál is gyűlést tartottak, aki egy 2020-as amerikai dróncsapásban halt meg Bagdadban.

Amerikában is Izrael ellen tüntetnek

Chicagoban palesztinbarát aktivisták tiltakoztak, és azt hangoztatták, hogy megakadályozzák az Egyesült Államokat abban, hogy segítsen Izraelnek. Hatem Abudayyeh, az amerikai Palesztin Közösségi Hálózat Nemzeti Koordinációs Bizottságának tagja egy konferencián azt mondta: „Mindig így kezdődik”, és emlékeztetett az április 1-jei izraeli csapásra, amely során Mohammed Reza Zahedi és hat másik tiszt életét vesztette.

A példátlan dróntámadás eddigi fejleményei

Az izraeli hadsereg (IDF) szombat éjjel jelentette be, hogy Irán támadást indított ellenük. Daniel Hagari szóvivő szerint Irán egytucatnyi öngyilkos drónt küldött Izrael légtere felé, de a legfrissebb adatok szerint 185 drónt, 110 ballasztikus rakétát és 36 cirkálórakétát lőttek ki. Ezen támadóeszközök többségét Irán területéről indították, de egy részük Irakból és Jemenből érkezett.

Az események további fejleményei között szerepel, hogy Izrael a drónok és rakéták 99 százalékát sikeresen kivédte, több más állam segítségével, köztük az Egyesült Királyság, Franciaország és Jordánia is részt vett a védekezésben. Az izraeli miniszterelnök és a védelmi miniszter is nyilatkozatot tett, az előbbi a győzelemről, az utóbbi a folytatódó hadjáratról beszélt. Az Egyesült Államok Joe Biden elnökén keresztül közölte, hogy támogatják Izraelt a védekezésben, de egy esetleges válaszcsapásban nem vesznek részt. A világ vezető politikusai, köztük több európai is, egyöntetűen elítélték Iránt a támadás miatt, és kiálltak Izrael mellett. Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök is reagáltak, előbbi a támadás veszélyeiről, utóbbi a Védelmi Tanács összehívásáról számolt be.

Izrael válaszcsapás előtt állhat

Az izraeli hadikormány délutánig hozhat döntést arról, hogy miként válaszolnak Irán csapására. Egy izraeli tisztviselő a The Times of Israelnek elmondta, hogy a hajnali, reggeli megbeszéléseken még nem hoztak döntést az iráni csapásra adott válaszlépésekről, de a lehetséges válaszlépéseket az izraeli hadikabinet mai, délután 15 órára tervezett ülésén vitatják meg.

Eközben Libanonban már egy csapást végrehajtott az izraeli hadsereg, Irán pedig megfenyegette az Egyesült Államokat, hogy maradjanak ki a konfliktusból. A The Times of Israel szerint a libanoni sajtó vasárnap reggel jelentette, hogy izraeli csapások érték Nabi Csit városát, amely Libanon északkeleti felén, Baalbek térségében található, és régóta a Hezbollah bástyájának számít.

Az iráni hadsereg vezérkari főnöke, Mohammad Bageri figyelmeztetett, hogy bármilyen Izrael válaszcsapás esetén egy újabb támadást indítanak Izrael ellen, amely az előzőnél is nagyobb lesz, és amerikai célpontok ellen is támadást indítanak, ha Washington támogatja Izrael válaszcsapását.

A Hamász is üdvözölte Irán csapását, természetes jognak és megérdemelt válasznak tekintve azt a damaszkuszi iráni konzulátus elleni támadásra és a Forradalmi Gárda több vezetőjének meggyilkolására.

Sean Bell katonai elemző a Sky News-nak azt nyilatkozta, hogy a 120 ballisztikus rakéta kilövése már „súlyos támadásnak” tekinthető, de az csapás összességében „sokkal rosszabb” következményekkel is járhatott volna. Véleménye szerint ez egy „korlátozott támadás” volt, és a védelem sikeressége bizonyította a Nyugat technológiájának fejlettségét.

Az iráni állami tévében és az izraeli hadsereg közösségi médiában megosztott kamuvideók terjedése is aggodalomra ad okot. Az iráni tévé egy olyan felvételt közölt, amely állítólag az Izrael elleni támadás következményeit mutatta, de valójában egy korábbi chilei tűzvészről készült felvétel volt. Az izraeli hadsereg által megosztott videó egy részlete pedig egy 10 évvel ezelőtti orosz Grad rakéta-sorozatvetők tüzelését ábrázolta.

Most Benjamin Netanjahu és Izrael reakcióján múlik minden, és a korábbi tapasztalatok tükrében nem biztos, hogy az izraeli kormányfő hallgatni fog az amerikaiakra, akik mérsékletre intenek. A Sky News külpolitikai újságírója, Dominic Waghorn szerint most a diplomatákon van a sor, hogy lehűtsék a kedélyeket, és Izraelen külső nyomás lesz azért, hogy ne válaszoljanak katonailag a csapásra.