Orbán Viktor bejelentést tett az iráni támadás kapcsán

A Védelmi Tanács összeült, és a miniszterelnök szerint a közel-keleti konfliktus kiterjedése komoly veszélyt jelent a világbékére és Magyarország biztonságára is.

A Védelmi Tanács, amely 2022-ben jött létre, és amelynek tagjai között megtalálható a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, valamint a nemzetbiztonsági főtanácsadó, a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással, és a védelmi fejlesztésekkel foglalkozik.

Az iráni támadás során, szombaton késő este jelentős mennyiségű drón, robotrepülő és ballisztikus rakéta zúdult Izraelre. A vasárnap reggeli jelentések szerint összesen 170 drónt, 30 robotrepülőt és 120 ballisztikus rakétát lőttek ki, azonban a legújabb információk szerint a támadás során több mint 300 drón és rakéta indult Izrael felé. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) állítása szerint a kilőtt eszközök 99 százalékát sikerült semlegesíteniük, ebben más országok is segítséget nyújtottak. A támadás során a Nevatim légi bázison keletkeztek kisebb károk, de személyi sérülés nem történt, kivéve egy hétéves lányt, aki súlyos fejsérülést szenvedett az izraeli légvédelem egyik rakétájának repeszétől.

Orbán Viktor elítélte az iráni támadást, és utasította a belügyminisztert és a terrorelhárítási erőket, hogy biztosítsák a magyar állampolgárok biztonságát. A miniszterelnök figyelmeztetett a közel-keleti regionális háború kialakulásának veszélyére, és hangsúlyozta a konfliktus nemzetbiztonsági és gazdasági következményeit Magyarország számára. Orbán Viktor kedden Brüsszelbe utazik, hogy megvitassa a helyzetet az európai vezetőkkel.

Vasárnap este Orbán Viktor egy videót posztolt, amely egy közelgő bejelentésre utalt az izraeli válsággal kapcsolatban, azonban a videó valójában egy korábbi, Marokkóban tartott Kereszténydemokrata Nemzetközi csúcstalálkozóról származó felvétel volt, és alig néhány percig volt elérhető, mielőtt eltávolították. A helyes videó később került feltöltésre, amelyben a miniszterelnök figyelmeztetett az iráni támadásra és kiemelte a távoli konfliktusra adott válaszát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarország támogatja Izraelt, és Orbán Viktor hangsúlyozta a magyar családok globális konfliktusoktól való védelmének fontosságát. Biztonsági szakértők szerint a közel-keleti konfliktus további eszkalációjának valószínűsége alacsony, kiemelve Irán háttérbeli szerepét, és azt, hogy a konfliktus megoldását elősegítheti az izraeli miniszterelnök, Netanjahu lemondása.

A miniszterelnök legutóbbi Facebook-posztjában egy videót tett közzé, amelyben bejelentette, hogy összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, áttekintették a helyzetet Irán támadása után, majd utasított mindenkit arra, hogy garantálják a magyar családok biztonságát. A bejelentés tartalmilag nem hozott új információt, de a közösségi médiában egy felhasználó, Magyar Péter, tíz perccel a videó megjelenése után már meg is kérdezte, hogy van-e elég óvóhely a magyar embereknek, és hogy a két éve elrendelt veszélyhelyzet ellenére miért nem áll rendelkezésre elegendő óvóhely a településeken.