Az okostelefonok lettek az okosotthonok slusszkulcsai

A nyári hőhullámok előtt érdemes felokosítani a lakásokat, ugyanis még a drágább megoldásokkal is néhány szezon alatt megtérül a szükséges eszközök ára.

Az okosotthon-eszközök népszerűsége világszerte robbanásszerűen emelkedik, amit a koronavírus-járvány és a geopolitikai kihívások, mint az energiaválság is elősegítettek. A globális piac 2023-ban már meghaladhatta a 110 milliárd dollárt, és a szakértők szerint 2027-re ez az összeg akár 235 milliárd dollárra is nőhet.

Magyarországon is érzékelhető ez a trend. Az évtized elején a magyar háztartások 4 százaléka használt okosotthon-megoldásokat, míg 2024-re ez az arány 14 százalékra nőhet. A magyar piac 2020-as 700 millió dolláros értékéről idén akár meg is duplázódhat.

Az okos otthon távolról is irányítható

Az egyre fejlettebb technológiájú okosotthon-rendszerek lehetővé teszik az ingatlanok elektromos berendezéseinek távoli irányítását, az árnyékolástól a klíma működéséig. A légkondicionálók esetében például a hazaérkezés előtt beállítható a kívánt hőmérséklet, és az automatizmusok segítségével energiatakarékosan működhetnek az eszközök.

Stuller István, a Gree légkondicionálók műszaki szakértője szerint Magyarországon egyre népszerűbb a lakások elektromos berendezéseinek automatizálása. Az okos termékek képesek különböző parancsokat végrehajtani, akár időjárás, idő, fény vagy mozgás alapján is.

Megtérülő beruházás

Stuller István kiemelte, hogy az okosotthon rendszerekbe már az audiovizuális eszközök, biztonsági, világítási és kaputelefon rendszerek mellett a klímák, hőszivattyúk és légtisztítók is integrálhatók. Egy okostelefon segítségével a felhasználók rájöhetnek, hogy az okos megoldások megkönnyítik a mindennapjaikat, és időt, valamint pénzt spórolhatnak meg. A szakértő hozzátette, hogy a drágább megoldásokkal is néhány szezon alatt megtérülhet a beruházás.