Különös lapos űrhajót észlelt a NASA holdi szondája

Márciusban egy különös, csíkká vékonyodott repülő tárgyat örökített meg a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) szondájának kamerája, amely később egy dél-koreai eszköznek, a Korea Pathfinder Lunar Orbiternek (KPLO) bizonyult.

Az LRO, amely már 14 éve kering a Hold körül, idén március 6-án rögzítette a szokatlan jelenséget. A közönség először izgatottan spekulált az objektum eredetén, de a NASA Goddard űrközpontjának szakemberei hamar tisztázták, hogy a képen egy ember alkotta tárgy szerepel. Az LRO kamerájának, az LROC-nak az expozíciós ideje mindössze 0,338 milliszekundum volt, ami elegendő volt ahhoz, hogy a Danuri, amely éppen ellentétes irányban haladt, egy megnyúlt csíkként jelenjen meg a felvételeken.

Az LRO a Hold felszínéről készített 100 méteres felbontású 3D térképet, és többek között az Apolló-küldetések leszállóhelyeit is dokumentálta. A szonda várhatóan 2026-ig folytatja tudományos munkáját.

A Danuri, amelyet hivatalosan is Danurinak neveznek, 2022 nyarán indult útnak egy SpaceX Falcon 9-es hordozórakétán, és 2022 decemberében állt pályára. A holdi műhold hasonló feladatokat lát el, mint az LRO: térképez, fotóz, vizsgálja a Hold víz- és ásványi anyag tartalmát, és távközlési feladatokat is ellát. Egyik érdekessége, hogy a BTS „Dynamite” című videoklipjét sugározta az űrbe.

: Interesting Engineering, LiveScience, NASA