A Momentum elnöke a kormány gazdaságpolitikáját és az ingyenpénzosztókat kritizálja

Szombaton két különleges tömeg gyűlt össze a budapesti belvárosban: az egyik egy telefontokokat gyártó cég ezreseket szóró reklámakciója, a másik pedig egy népszerű Twitch streamer páros új pólójának bemutatója volt. A Momentum elnöke, Donáth Anna a történteket a kormány gazdaságpolitikájának kudarcaként és a kapitalizmus problémáiként értékelte.

Szombati nap folyamán két rendkívüli esemény is zajlott a főváros szívében. Egy magyar telefontokokat gyártó vállalat, a Mobilfox reklámakciójaként ezreseket osztogatott szét, ami több száz embert vonzott az Operától a Deák térig. A cég akcióját videó is rögzítette. A Mobilfox egyik korábbi arca, Szépréthy Roland állítólag kirúgása után ellopta a cég TikTokját és 100 millió forintot, vagy részesedést követelt tőlük. Végül megegyeztek, és Szépréthy 25%-os részesedést kapott a cégben, ezért döntött úgy, hogy szétszór 2000 db ezrest a követőik között.

Nem ez volt azonban az egyetlen esemény, ami tömegeket mozgatott meg. A Balázs Kicks cipőboltban került sor a 2okos Twitch streamer páros új pólójának bemutatójára, amelyet egy korábbi átveréses élő adás előzött meg, ahol úgy tették, mintha elrabolnák őket. Ez a marketingfogás is sikeresnek bizonyult, hiszen több száz ember gyűlt össze az üzlet előtt.

A Momentum elnöke, Donáth Anna, a Facebookon fejtette ki véleményét az eseményekről. Kritikájában kiemelte, hogy a pénzosztogatás során kialakult tumultus veszélyes helyzeteket teremtett, és szerencsés véletlennek köszönhető, hogy nem történt tragédia. Felvetette a rendőrség hiányát is, amely szerinte ellentétben áll azzal, ahogyan a diákok békés tiltakozásai során fellépnek.

Donáth Anna szerint a történtek tükrözik a kormány gazdaságpolitikájának problémáit is, amikor a fiatalok ezer forintokért vonulnak az utcára, ami szerinte a Fidesz által szánt jövőkép Magyarországnak. A politikus rádörrent az ingyenpénzosztókra és a kapitalizmus lelketlen és felelőtlen megnyilvánulásaira is, amelyek szerinte csak tovább súlyosbítják a helyzetet. Az eseményen ajándékutalványokat és Crocs papucsokat is osztogattak, és Szépréthy szerint mintegy hétezren mentek el az eseményre, ahol biztonsági őrök tartották fenn a rendet, és nem történt incidens. Donáth Anna azonban úgy véli, hogy a rendőrségnek itt is jelen kellett volna lennie, hogy megvédje a gyerekeket és megfékezze az "elszabadult, felelőtlen, gátlástalan TikTok-influenszereket".