Cifra lehűlés érkezik a melegrekordok után

A hét elején még élvezhetjük az enyhe időt, de a hétfő délután folyamán érkező heves zivatarok jelzik a markáns lehűlés kezdetét, amely igazolja az áprilisi időjárás szeszélyességét.

Hétfőn a déli és délkeleti területeken még akár a 30 fokot is elérheti a hőmérséklet, ami újabb melegrekordok veszélyét hordozza magában. Azonban a nap folyamán egyre inkább érezhetővé válik a hőmérsékleti fordulat. Az Időkép előrejelzése szerint a délutáni órákban heves zivatarok kíséretében érkezik meg a hidegfront.

Az ország déli felén derült vagy fátyolfelhős, csapadékmentes idő várható, míg az északi tájakon a változó felhőzet mellett is több órára kisüt a nap. Délutántól északnyugat felől egyre nagyobb területen kezd megnövekedni a felhőzet, emellett egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, sőt néhol zivatarra is. A viharok nem csupán záporokat és zivatarokat jelentenek, hanem helyenként heves viharokat is magukkal hozhatnak, melyeket jégeső és akár 90 km/órásnál is erősebb szél kísérhet.

A lehűlés mértéke jelentős lehet, hiszen a hőmérséklet 8-10 fokkal is csökkenhet. Hétfő éjjel a csapadékos időjárás folytatódik, különösen északon és nyugaton, de a zivatarokra inkább a déli és délkeleti részeken kell számítani. Északnyugaton a hőmérséklet nem éri el a 10 fokot, míg a Viharsarokban még 24 fok is lehet. A hosszabb távú előrejelzések szerint nem zárhatók ki az éjszakai fagyok sem.

Zivatarok miatt négy vármegyére is kiadták az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat:

  • Győr-Moson-Sopron;
  • Komárom-Esztergom;
  • Vas
  • és Veszprém vármegyében.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint hétfőn megterhelő nap vár a frontérzékenyekre. Délután az északi, északnyugati tájakra megérkezik a hidegfront, ami keringési problémákat, vérnyomás-ingadozást válthat ki, megnő az infarktus és sztrók veszélye. 

Kedden túlnyomóan borult idő várható, sokfelé esővel, záporral, az ország délkeleti harmadán pedig a napos periódusok mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre kell készülni záporokkal, helyenként zivatarral. Az északnyugati, északi szél nagy területen megerősödik. Hajnalban 9-15 fok várható, a csúcsérték pedig 9–24 fok között alakul. Északnyugaton lesz a hidegebb, ott reggel beáll a maximum, 23-24 fok a délkeleti határnál valószínű, de a déli óráktól már arrafelé is hűl a levegő.

Szerdán nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Szórványosan előfordul eső, záporeső. Az északi szél sokfelé megerősödik. A minimum-hőmérséklet általában 3 és 8, a maximum 11 és 17 fok között várható.

Csütörtökön jobbára erősen felhős időre számíthatunk, majd egyre nagyobb területen csökken a felhőzet. Szórványosan valószínű záporeső. Az északi szelet sokfelé kísérik erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul.

Pénteken változóan felhős idő várható általában többórás napsütéssel, helyenként záporral, néhol zivatarral. Sokfelé megélénkül, néha megerősödhet az északi, északnyugati szél. Hajnalra általában 0, +6 fok közé süllyed a hőmérséklet, de a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken -1, -3 fokot is mérhetnek. Délután 10, 16 fok lesz a jellemző.