Orbán Viktor és a külföldi beavatkozás várakozása

A magyar kormány a következő év költségvetésének terveit az amerikai elnökválasztás eredményéig halasztja, miközben az államháztartás hiánya és az infláció továbbra is komoly kihívások elé állítja az országot.

Az idei évben a magyar kormány a költségvetési tervek elkészítését az amerikai elnökválasztásig felfüggeszti, amelynek eredménye jelentős hatással lehet a magyar gazdaságpolitikára. Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kormány 675 milliárd forint értékű beruházást függeszt fel, hogy teljesíthető legyen a hiánycél. A Pénzügyminisztérium által tervezett 2,5 ezer milliárd forintos hiány majdnem 93 százaléka már a március végéig összegyűlt.

Az infláció továbbra is magas, a fogyasztói árak márciusban 3,6 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A telefon- és internetdíjak, valamint a benzin árának emelkedése tovább növelte az árakat, így az infláció csupán egy ezrelékponttal csökkent. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az infláció enyhe csökkenését jelentős eredményként tüntette fel.

A kormányzati kommunikációban új szereplők is megjelentek, többek között Vitályos Eszter kormányszóvivő, aki az otthonfelújítási program részleteit ismertette. A Mol átadta az első zöld hidrogén üzemét, amely évente 1600 tonna hidrogént állít elő károsanyag-kibocsátás nélkül. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig egy nyilvános rendszert fog kialakítani az üzemanyagárak monitorozására.

Az ingatlanpiac is változásokat mutat, a budapesti négyzetméterárak elérhetik az egymillió forintot, miközben a lakáshitelek kamatcsökkenése megtorpant. A kormány egy közép-európai bentlakásos elitiskolát tervez költöztetni az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet épületébe.

A mezőgazdasági szektorban az infláció hatására csökkent a haszonállat-állomány, az eper szezon elcsúszása pedig a klímaváltozás következménye. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) új jogköröket kapott, amelyek értelmében akár a vállalkozások eladására is kötelezhetik a cégeket.

A gazdasági témájú podcastok terén a Kasszakulcs, a Fülke és a Mérlegen című adások kínálnak további információkat a gazdaság aktuális kérdéseiről.