Amit Magyar Péter Ukrajnáról mondott, az jó pár ponton óriási tévedés

Magyar Péter, aki a Klubrádióban vendégeskedett, több ponton is tévedéseket mondott az orosz-ukrajnai háborúval kapcsolatban, amelyeket két politikus és egy Oroszország-szakértő is kritizált.

Pénteken Bolgár György műsorában Magyar Péter az orosz-ukrajnai háború témáját is érintette, amely kapcsán kritikát kapott Ungár Pétertől és Tompos Mártontól. Rácz András, a 444 állandó szerzője és Oroszország-szakértő, a Klubrádióban elhangzottakat elemezve próbálta helyre tenni a tévedéseket.

Rácz András kiemelte, hogy Ukrajna már 2014-ben aláírt egy társulási szerződést az EU-val, és azóta számos jogharmonizációs lépést hajtott végre, amelyek lehetővé teszik a Mélyreható és Átfogó Szabadkereskedelmi Térség (DCFTA) és a vízummentesség működését az EU és Ukrajna között.

Magyar Péter állítása szerint Ukrajnában a lakosság többsége oroszul beszélt a háború előtt, azonban Rácz szerint az utolsó népszámlálás 2001-ben volt, és az adatok azt mutatták, hogy a lakosság döntő többsége ukránnak vallotta magát, és az anyanyelv-használatra vonatkozóan 67% az ukránt, 30% pedig az oroszt használta.

Az interjúban Magyar Péter azt is felvetette, hogy az ukrán földek jelentős része nyugat-európai konszerneknél és oligarcháknál van, valamint amerikai befolyás alatt áll. Rácz ezt egy ismert orosz álhírnek nevezte, amelynek nincs valóságalapja, és Német Szilvi cikkét ajánlotta a téma mélyebb megértéséhez.

Végül Magyar Péter amerikai rakétatelepítésekről is beszélt, amire Rácz úgy reagált, hogy soha nem merült fel, hogy az Egyesült Államok rakétákat telepítsen egy olyan instabil országba, mint Ukrajna, amelyet az oroszok 2014 előtt és részben 2022-ig mélyen penetráltak.