A XII. kerületi ellenzéki előválasztás eredménye

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt jelöltje, Kovács Gergely nyerte meg a XII. kerületi ellenzéki előválasztást, így ő indulhat a június 9-i önkormányzati választáson a fideszes Fonti Krisztina ellen.

Kovács Gergely a Magyar Kétfarkú Kutyapárt társelnöke és jelöltjeként 3829 szavazatot kapott, ami háromszor annyi, mint a második helyen végzett Visi Piroska, a civilek képviselője, aki 1276 szavazatot szerzett, míg a Momentum képviselője, Farkas Csaba 1161 szavazatot érdemelt ki. A választási eredmény alapján Kovács lesz az, aki a Fidesz jelöltje, Fonti Krisztina ellen mérkőzik meg a polgármesteri posztért. A XII. kerületben lévő tizenkét egyéni önkormányzati választókerületből nyolcban a Kétfarkú Kutyapárt képviselőjelöltjei indulhatnak.

A politikai változások hátterében Pokorni Zoltán, a városrész 18 éven át szolgáló vezetőjének visszavonulása áll, amely február végén vált ismertté. Kovács Gergely ebben a helyzetben vált esélyes jelöltté, azonban az előválasztási megállapodás nem talált egyöntetű támogatást a pártján belül. A belső nézeteltérések következtében Kovács bejelentette, hogy visszalép a jelöltségtől, és társelnökkel, Döme Zsuzsannával együtt lemondott a pozíciójáról. A párt tagsága azonban a következő napon bizalmat szavazott nekik, így Kovács és Döme Zsuzsanna a hegyvidéki előválasztáson is részt vehettek.

A Telex szerint az előválasztás eredménye olyan egyértelmű volt, hogy nem volt szükség az úgynevezett második preferenciák megszámolására a szavazólapokon. Kovács és Fonti mellett szerepelni fog még a szavazólapon a Mi Hazánk és az LMP jelöltjei is, ők Binder Csabát és Kendernay Jánost indítják. Mind Visi Piroska, mind Farkas Csaba gratulált Kovács győzelméhez, és felhívták a figyelmet a kerületi összefogás fontosságára.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt egy közleményben köszönte meg a támogatást a passzivistáknak és Kocsis Tekla kampányfőnöknek a segítséget. A párt üzenete szerint a cél az, hogy "Legyen minden jobb, de ne csak a XII. kerületben. De most komolyan!". A momentumos Farkas Csaba közösségi médiában köszönte meg a munkát mindenkinek, aki közreműködött az előválasztás lebonyolításában, és arra kérte szavazóit, hogy tartózkodjanak a másik fél lejáratásától és mostantól támogassák a "győztes felet". Visi Piroska szintén a Facebook-oldalán gratulált Kovácsnak, kiemelve, hogy nagy felelősséget és komoly feladatot kapott a választóktól, hogy vezetőként szervezze meg a győztes csapatot az önkormányzati választásra.