A gyermekvédelmi törvény szigorításáról beszélt Kocsis Máté

Kocsis Máté, a Fidesz-frakcióvezető a Hír TV-n Bayer Zsolt műsorában beszélt a gyermekvédelmi törvény tervezett szigorításáról, amelyet még áprilisban terveznek benyújtani.

A frakcióvezető a tavalyi, érvénytelen népszavazást említette, amelyen 3,6 millió ember szavazott, és amely a homofób jellegű referendumként is ismert. Kocsis Máté a beszélgetés során a kegyelmi ügyekben történt "sajnálatos hibákra" is kitért, amelyekre válaszul születik meg a törvény módosítása. A módosítás a 2021-es törvény pontosítását célozza meg, és többek között a gyermekvédelmi jelzőrendszerben részt vevők felelősségét is érinti, akik eddig nem jelentették az általuk észlelt bántalmazásokat. Ezentúl ez büntetőjogi szankciókat vonhat maga után.

Kocsis hangsúlyozta, hogy a rendszerben sok tisztességes ember dolgozik, de vannak kivételek, és szerinte a tervezett változtatások nagy vitát fognak kiváltani. A változások között szerepel az is, hogy a szülők az internetes szolgáltatókon keresztül korlátozhatják majd, hogy gyermekeik milyen tartalmakhoz férhetnek hozzá. Kocsis, mint kétgyermekes apa, aki a harmadik gyermekét várja, szülői szemszögből is megközelítette a kérdést.

Egy másik fontos változás, hogy a pedofil jellegű bűncselekmények nem fognak elévülni.

A beszélgetés során szóba került Magyar Péter is, akiről Kocsis úgy vélekedett, hogy a baloldali emberek csalódottsága az ellenzékben vezetett az ilyen "messiásjelöltek" megjelenéséhez. A frakcióvezető szerint Gyurcsány Ferenc és az amerikai finanszírozók állnak Magyar mögött. Kocsis kifejtette, hogy nem érti, hogyan készíthet valaki hangfelvételt a saját családtagjairól, és hogy ez a családi bizalommal való visszaélés extrém esete. Kocsis Máté most azt mondta, Magyar Péter a hangfelvétellel saját magát, az állásait akarta védeni. A Fidesz frakcióvezetője a Márki-Zay-jelenséggel rokonította Magyar Péter hirtelen jött népszerűségét, aminek majd Gyurcsány Ferenc fog véget vetni.

Az ukrajnai háború kapcsán Kocsis Máté a fideszes toposzok mentén nyilatkozott, megjegyezve, hogy "80 éve nem járt német hadsereg olyan közel Moszkvához, mint ma", és hogy "az amerikaiak háborúznak, de az ukránok vérével teszik". Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az oroszok háborús agresszióját sem kell nekik bemutatni. A politikus felvetette a kérdést, hogy a NATO most védelmi vagy támadó szövetség-e, és hogy az európaiaknak miért kell asszisztálniuk az amerikaiak érdekeihez. Kocsis Máté szerint a háborúval kapcsolatos európai parlamenti választási kampány "háborús pszichózisban zajlik majd", és attól tart, hogy a június 9-i választás után beláthatatlan következményekkel bírhatnak az elhangzó heves nyilatkozatok, ezt történelmi bűnnek nevezte.

Kocsis Máté a beszélgetés végén kijelentette: „Meglátjuk majd, hogy a kegyelmi ügyben kialakult vita kapcsán oly hangos baloldal hogyan fog viselkedni”, arra emlékeztetve, hogy a baloldali képviselők a korábbi szigorításokat sem szavazták meg. Ugyanakkor Magyar Péter akcióját sikeresebbnek tartja Márki-Zay Péterénél, legalábbis arra enged következtetni, hogy míg az egyesült ellenzék volt miniszterelnök-jelöltjének teljesítményét hatalmas kudarcnak nevezte, addig Magyar esetében arról beszélt, hogy a Varga Judit volt férje mögött szerinte megjelent külföldi támogatók most nagyobb erővel próbálják sikerre vinni az ügyüket, ami szerinte nem más, mint a békepárti kormányt egy háborúpártira cserélni.