Izraeli légvédelem az exoszférában semlegesítette az iráni rakétát

Az X-en (régebbi nevén Twitter) terjedő felvételek szerint az izraeli légvédelem az exoszférában, a Földtől mintegy 500-1000 kilométeres távolságban semmisítette meg az iráni ballisztikus rakétát.

Irán szombat estétől kezdve több mint 300 drónt és ballisztikus rakétát indított Izrael irányába, amelyek közül az izraeli légvédelem és szövetségesei 99%-át sikeresen semlegesítették. Az interneten számos felvétel kering az iráni támadásról, de a legfigyelemreméltóbb egy videó, amelyen állítólag az Arrow 3 légvédelmi rakétarendszer bevetése látható, amint a föld külső légkörében, az exoszférában állítja meg a ballisztikus rakéta támadását.

Az űr kezdetének pontos meghatározása nehézségekbe ütközik, mivel a légkör és az űr között nincs éles átmenet. Az exoszféra az a régió, ahol a légkör ritkulása miatt a gázmolekulák olyan nagy távolságokra vannak egymástól, hogy gyakorlatilag nem ütköznek egymással, és sok molekula képes elhagyni a Föld gravitációs terét anélkül, hogy visszatérne. A nemzetközi jog és a tudományos közösség általában a Kármán-vonalat, ami körülbelül 100 kilométeres magasságban található, tekinti a légkör és az űr határának, míg az exoszféra ennél jóval magasabban, körülbelül 500-1000 kilométeres magasságban helyezkedik el.

Az izraeli légvédelem részét képező Arrow 3 rendszer kifejezetten arra lett tervezve, hogy a Föld légkörén kívül elfogja a nukleáris és más, nem hagyományos robbanófejjel felszerelt ballisztikus rakétákat. A rendszer 2015-ben hajtotta végre az első sikeres „űrkilövését”, amikor egy a légkör felett indított tesztrakétát talált el. Az Arrow 3 több milliárd dolláros fejlesztését Izrael és az Egyesült Államok közösen finanszírozta.