Izrael válaszlépéseket fontolgat az iráni támadás után

Vasárnap délután összeült Izrael szűk hadikabinete, hogy megvitassák a válaszlépéseket az Irán által szombat éjszakára indított drón- és rakétatámadásra. A támadás során több száz rakéta érte Izraelt, köztük számos ballisztikus rakéta is.

Az izraeli hadikabinet a Tel-Avivban található IDF főhadiszállásán gyűlt össze, hogy megvitassák a lehetséges válaszokat az iráni agresszióra. Joáv Galant védelmi miniszter szerint Izrael történetének egyik legdrámaibb éjszakáját élte át, amikor Iránból több száz rakétát lőttek ki az országra. Galant a Nyíl 3 légvédelmi rendszer ütegénél tett látogatásán beszélt arról, hogy az izraeli biztonsági rendszerek, az Egyesült Államokkal és más országokkal karöltve, hatékonyan szorították vissza a fenyegetéseket.

Beni Ganz védelmi miniszter és a Nemzeti tábor párt elnöke szerint Izrael biztonsági rendszere megmutatta erejét Teheránnal szemben, és a nemzetközi közösség is kiállt Izrael mellett. Ganz hangsúlyozta, hogy a létrehozott stratégiai szövetséget és regionális együttműködési rendszert most kell megerősíteni, amelyek már bizonyítottak az iráni fenyegetéssel szemben.

A szűk hadikabinet tagja, Ganz szerint Izraelnek regionális koalíciót kell építenie, és Irántól az árat "abban az időben szedjük be (támadásáért), ahogyan jónak látjuk". A miniszter emlékeztetett arra is, hogy Izraelnek még számos feladata van, többek között az elraboltak visszahozása és a lakosság elleni fenyegetések megszüntetése.

Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter, a Zsidó Erő párt elnöke szerint az elrettentés megteremtéséhez a Közel-Keleten "őrült módján kell viselkednie" a háziúrnak. Bengvír úgy véli, hogy az önmérséklet és az arányosság fogalma már nem releváns, és Izrael válaszának határozottnak kell lennie.

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter, a Vallásos cionisták párt elnöke is hangsúlyozta, hogy Izrael válaszának hosszú távú hatással kell lennie a Közel-Keleten, és figyelmeztetett, hogy az önmérséklet közvetlen egzisztenciális veszélynek teheti ki az országot és annak lakóit.

: (MTI)