Irán rakéta- és dróntámadást indított Izrael ellen, válaszcsapás várható

Szombat este több mint kétszáz drónt és több tucat cirkálórakétát indított az Iráni Forradalmi Gárda Izrael állam területére, de az izraeli légvédelem és az Egyesült Államok mellett a francia és a brit légierő segítségével sikeresen hárította el a támadást, bár károk keletkeztek és legalább egy személyi sérülés történt.

Az izraeli 12-es televízió és az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari megerősítette, hogy szombat éjszaka több tucat drónt indítottak Iránból Izrael irányába. A támadást az izraeli légvédelem időben észlelte, és az amerikai, francia és brit segítséggel megsemmisítették a támadóeszközöket, mielőtt azok célba érhettek volna.

A támadás hátterében az áll, hogy Irán válaszul cselekedett egy április eleji izraeli akcióra, amikor Izrael precíziós légicsapást mért a damaszkuszi iráni konzulátusra, és megölte az Iráni Forradalmi Gárda egyik magasrangú parancsnokát. Az iráni külügyminisztérium szokatlanul gyorsan kiadott egy „deeszkalációs szándékú” nyilatkozatot, amelyben kijelentette, hogy a sikertelen csapás után Irán „lezártnak tekinti az ügyet”, de figyelmeztette Izraelt, hogy ha válaszcsapást mérnek, akkor azt megtorolják.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael felkészült az iráni támadásra, és a védelmi rendszereik működésbe léptek. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Izrael megvédi magát minden fenyegetéssel szemben, és arra kérte a polgárokat, hogy kövessék a polgári védelem utasításait. Az izraeli haderő most ellentámadásra készül, hogy megtorolja Irán tegnapi katonai akcióját, amelyet több izraeli hadsereghez köthető forrás alapján a Times of Israel is megerősített.

Az izraeli hadikabinet szombat éjszaka összeült a tel-avivi főhadiszálláson, és a polgári védelem korlátozásokat jelentett be. Az oktatási intézmények zárva lesznek, és a nagyobb rendezvényeket korlátozzák.

Irán vezetője, Ali Hamenei ajatollah szerint az izraeli támadás egyenértékű volt egy Irán elleni agresszióval, és azt mondta, hogy a „gonosz rezsimet meg kell büntetni”. Az iráni konzulátus elleni támadásban tizenhárom ember vesztette életét, köztük magas rangú iráni katonai vezetők.

A támadás hírére Joe Biden amerikai elnök megszakította hétvégi pihenését, és visszatért a Fehér Házba, hogy tanácskozzon nemzetbiztonsági illetékeseivel, köztük Lloyd Austin védelmi miniszterrel és Antony Blinken külügyminiszterrel. Biden elítélte az iráni légitámadást és közölte, hogy az amerikai hadsereg térségbe vezényelt erőivel segített a drónok és rakéták kilövésében. Az amerikai elnök jelezte, hogy vasárnap össze fogja hívni a hét legfejlettebb ipari ország (G7) tanácskozását egy egységes diplomáciai válasz kidolgozására, és Izrael kérésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa is ülésezik vasárnap. A Times of Israel szerint az Egyesült Államok nem fog semmilyen izraeli ellentámadást támogatni Irán ellen, de nem is próbálja meg lebeszélni Izraelt az akcióról.

A támadások következményeként egy izraeli katonai bázisban kisebb károk keletkeztek, és egy 7 éves kislány súlyosan megsérült Negevben, egy drón vagy rakéta elfogásakor lezuhanó repeszek következtében. Michael Singh biztonságpolitikai szakértő szerint a támadások viszonylag kis hatása volt, és hogy ez egy "lassú, alaposan megfigyelt és végül sikertelen megtorlás volt" Irán részéről. Az izraeli tisztségviselők szerint az iráni támadás „sikertelen volt,” és „stratégiai kudarcot” jelentett a perzsa államnak.

Mohamad Bageri iráni vezérkari főnök az állami televízióban fenyegetőzött, hogy ha Izrael ellencsapást indít, akkor Irán még súlyosabb támadással fog válaszolni. A vezérőrnagy figyelmeztette Washingtont is, hogy izraeli katonai akciók támogatása esetén az Egyesült Államok maga is megtorlásra számíthat. Joav Gallant izraeli védelmi miniszter a támadás utáni helyzetértékelésében azt közölte, hogy „az akció nem ért véget”, és az IDF-nek „minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülnie”. Gallant arról is beszélt, hogy a támadás viszonylag kis kárt okozott izraeli hadi létesítményekben, és reggel megnyitották az ország légterét is.