Irán elnöke üdvözli az Iszlám Forradalmi Gárda akcióját Izrael ellen

Ebrahim Raiszi, Irán elnöke, kiemelte az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) bátorságát, akik szerinte "megleckézték a cionista rezsimet", és hangsúlyozta a nemzetközi jog tiszteletben tartásának fontosságát.

Ebrahim Raiszi iráni elnök üdvözölte az Iszlám Forradalmi Gárda bombázását Izrael ellen, amelyet jogos önvédelemnek minősített, válaszként Izrael agresszív cselekedeteire. Az elnök szerint az akció összhangban állt a nemzetközi jog által biztosított önvédelem jogával.

Raiszi kijelentette, hogy az akció az iráni legfelsőbb vezető korábbi ígéretének teljesülését jelenti, amely az agresszor megbüntetését helyezte kilátásba, és hozzátette, hogy Irán az elmúlt fél év során minden rendelkezésre álló eszközt igénybe vett, hogy felhívja a figyelmet Izrael nemzetközi jogok megsértésére.

Felhívást is intézett Izrael támogatóihoz, javasolva nekik, hogy értékeljék újra az Iszlám Köztársaság által végrehajtott intézkedéseket mint felelősségteljes és megfelelő válaszlépéseket, és ösztönözte őket, hogy szüntessék meg a további támogatást az "agresszor rezsim" számára.

Az iráni támadásnak súlyos következményei is voltak. Egy hétéves kislány, aki egy beduin településről származik Izrael Arad nevű városának közeléből, életveszélyes állapotban van, miután súlyos fejsérülést szenvedett a támadás során. A gyermeket meg kellett műteni, és jelenleg Beerseba településen kezelik egy kórházban. A sérülést akkor szerezte, amikor egy ballisztikus rakétát fogott el az izraeli légvédelem a település felett. A kislány édesapja, Mohammed szerint a rakéta maradványai hajnali 2 óra körül estek rájuk a házban, míg a kislány aludt. Az izraeli mentőszolgálat összesen 31 embert kellett ellátniuk, akik vagy kisebb sérülést szenvedtek, vagy pedig a támadás által okozott stressz miatt igényeltek szakszerű ellátást.

Az izraeli kormányfő televíziós beszédet mondott arról, hogy legyőzik az ellenséget, és az Egyesült Államok is reagált a fejleményekre, ugyanúgy, mint a világ vezető politikusai. Szijjártó Péter közölte a magyar álláspontot, és Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot. Sok külföldi lap is az eszkaláció veszélyére figyelmeztetett. A támadás után kiderült, hogy Izrael a drónok és rakéták 99 százalékát kivédte, és több másik állam is segített ebben. Az izraeli válaszreakcióról szóló döntés időpontja egyelőre ismeretlen.