Hollandia és a nitrogénszennyezés rekordjai

Hiába a rengeteg bicikli és zöld terület, Hollandia nem olyan zöld ország, mint amilyennek látszik; az Arte riportja szerint a mezőgazdálkodásban használt műtrágya miatt rekordokat dönt a nitrogénkoncentráció a földben, vízben és levegőben.

Hollandia területének jelentős részét mezőgazdálkodásra használják, és az ország hektáronként 46 kg nitrogént bocsát ki, ami jelentősen meghaladja az európai átlagot, mely csupán 11,2 kg. A mezőgazdasági és ipari övezetek közelsége a természetvédelmi területekhez tovább súlyosbítja a helyzetet. Az Államtanács ezért arra kérte a kormányt, hogy 2030-ig 50 százalékkal csökkentse a nitrogénkibocsátást, és ennek érdekében 3000 gazdaság megvásárlását javasolta, ami a gazdák haragját váltotta ki.

A nitrogénprobléma nem csupán ökológiai és gazdasági válságot idézett elő, hanem politikai válságot is. Tavaly júliusban Mark Rutte jobbközép kormánykoalíciója megbukott, és bár Geert Wilders iszlámellenes és klímaszkeptikus pártja nyerte meg a novemberi választásokat, kormánykoalíciót nem tudott alakítani. A nitrogéncsökkentési terv végrehajtása közben akadozik, ami aggasztja a környezetvédőket.

A videó a Telex és az Arte együttműködésének eredményeként került nyilvánosságra.