A hétvége politikai és társadalmi eseményei

A magyar politikai élet és társadalmi történések széles spektrumát öleli fel a hétvége, a kampányindítóktól kezdve a nemzetközi konfliktusokig, a helyi közéleti jelenségektől a társadalmi problémákig.

Magyar Péter kísértete lengte be a DK-MSZP-Párbeszéd kampányindítóját, ahol bár nem mondták ki Tudjukki nevét, egy szónok szinte teljes beszédét neki szentelte. A politikus, aki korábban nemet mondott a vitára, most mégis kész szembeszállni Deutsch Tamással, akit korábban "drogos, közpénzfaló bohócnak" nevezett. Magyar Péter országjárásba kezdett, és a Zemberekkel folytatott beszélgetések során kiderült, hogy néhányan TikTok-videókról ismerik, és szavaznának is rá.

A nemzetközi politikai színtéren Izrael fölött sötét felhők gyülekeznek, hiszen péntek este Irán több mint kétszáz drónt és rakétát indított az ország ellen, amelyeket azonban a légvédelem és az USA légiereje semlegesített. Az iráni hadsereg vezetője kijelentette, hogy minden célját elérte a dróntámadással. Orbán Viktor miniszterelnök válaszul összehívta a védelmi tanácsot, és videós nyilatkozatot tett közzé, bár érdemi állításokat nem fogalmazott meg.

A belföldi politikai élet egy másik érdekes fejleménye, hogy Kovács Gergely, a kutyapártos jelölt, fölényesen nyerte az ellenzéki előválasztást a XII. kerületben. Gyopáros Alpár és Hende Csaba is bekapcsolódott a nagyotmondási versenybe, előbbi "a magyarság lelke vidéken él" kijelentésével, utóbbi pedig a "aki nem dolgozik, ne is egyék" mondattal, amit később meg is magyarázott.

A társadalmi jelenségek között szombaton egy különleges eseményre került sor, amikor a Mobilfox nevű magyar cég TikTok-reklámfogásának részeként pénzt szórt szét a Deák téren, ahol ezresekért taposták egymást a gyerekek. A cég mögött egy milliárdos vállalkozás és egy frissen alapított hárommilliós cég áll.

A nemzetközi társadalmi problémák között a Darién-régióban uralkodó helyzet kiemelkedik, ahol a világ legnagyobb kokainkartellje tartja rettegésben az Egyesült Államokba tartó menekülteket, és a szexuális erőszak olyan mértéket öltött, amilyet ritkán látni háborús övezeteken kívül. Emellett 10 évvel ezelőtt a Boko Haram terrorszervezet 276 iskolás lányt rabolt el, akiknek történetéről ifjúsági regény született.