A világ szénerőműveinek kapacitása tovább nő

A kínaiak vezetik a szénerőmű-kapacitás növelését, de az USA és Európa sem tartja be ígéreteit, és nem zár be elegendő szénerőművet, annak ellenére, hogy korábban ezt ígérték.

A Global Energy Monitor jelentése szerint a világ szénerőműveinek kibocsátása tavaly 2 százalékkal bővült, annak ellenére, hogy évente legalább 6 százalékkal kellene csökkennie. A jelentés rámutat, hogy a szénerőművek kapacitása 69,5 gigawattal nőtt a globális gazdaságban, ami felgyorsítja a klímaváltozást. Az új szénerőmű-kapacitás kétharmadát Kínában helyezték üzembe, az energiaválságra hivatkozva, de új erőművek épültek Japánban, Dél-Koreában és Görögországban is. A fejlődő országokban, mint India, Indonézia, Banglades, Pakisztán, Vietnám és Zimbabwe is új szénerőművek épültek.

Az Egyesült Államokban és Európában a szénerőművek bezárása jelentősen lelassult: 21 gigawatt kapacitás szűnt meg, de a nettó 48,5 gigawatt plusz kapacitás továbbra is szennyezi a környezetet. Ez 2016 óta a legnagyobb növekedés.

A szakértők szerint környezeti válsághelyzet fenyeget, ha nem zárják be a környezetet károsító erőműveket. Flora Champenois, a Global Energy Monitor elemzője szerint, ha nem történik meg a változás, akkor a párizsi klímamegállapodás céljait és a fenntartható energiára való átállást elfelejthetjük. Az elemző hozzátette, hogy 2040-ig minden hagyományos szénerőművet be kellene zárni, kivéve azokat, amelyek a karbont kivonják a levegőből drága technológiával.

Gyakorlati szempontból ez azt jelenti, hogy minden héten két szénerőművet kellene bezárni a világon, évente 2130 gigawatt kapacitást megszüntetve. Kína kulcsfontosságú ebben a folyamatban, mivel ott gyorsan áttérnek a fenntartható energiaforrásokra, ami csökkenti a szénerőművek iránti igényt. Európában és az USA-ban is felgyorsulhat a szénerőművek bezárása, de ez a trend megváltozhat, ha Donald Trump ismét hatalomra kerülne Washingtonban, mivel ő szkeptikus a környezetvédelemmel szemben.