Irán dróntámadása Izrael ellen

A világ vezető politikusai elítélték Irán Izrael elleni dróntámadását, melyet sokan indokolatlannak és a közel-keleti fegyveres konfliktus eszkalálódásától tartva veszélyesnek ítéltek meg.

Az iráni dróntámadásra reagálva a politikusok világszerte elítélték az ország Izrael ellen indított válaszcsapását. Az izraeli hadsereg (IDF) szombat éjjel jelentette be, hogy iráni drónok és rakéták zúdultak az ország felé, amelyek nagy részét az izraeli légvédelem amerikai segítséggel semlegesítette. A Hezbollah és a Forradalmi Gárda is megerősítette, hogy műveletet indított Izrael ellen, melyre Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a háborús kabinet összehívásával reagált. Egy személyi sérülésről számolt be Izrael, míg Irán vasárnap reggel közölte, hogy a támadás véget ért.

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken az X közösségi oldalon azt írta, hogy az Egyesült Államok elítéli Irán támadását, és az elnök szavait idézve hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elkötelezettsége Izrael biztonsága iránt az iráni fenyegetésekkel szemben vasszilárd. Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke, aki a támadás miatt megszakította hétvégi útját, hogy a Fehér Házból figyelje a közel-keleti eseményeket, megismételte Izrael támogatását és összehívott egy ülést a nemzetbiztonsági csapatával, hogy megvitassák a legújabb fejleményeket.

Lloyd Austin, az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztere szintén az X-en számolt be arról, hogy másodszorra egyeztetett Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel, és áttekintették az iráni támadás leküzdésére vállalt védelmi intézkedéseket. Austin példátlannak nevezte Irán támadását és kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem keressük a konfliktust Iránnal, de nem fog habozni, hogy fellépjen csapatai védelmében és támogassa Izrael védelmét.

Az európai politikusok aggodalmukat fejezték ki az eszkalációval kapcsolatban.

Olaf Scholz, német kancellár „indokolatlannak és felelőtlennek” nevezte az iráni válaszcsapást, és kiemelte, hogy Németország Izrael mellett áll, és megbeszéléseket folytatnak a helyzetről szövetségeseikkel. Annalena Baerbock német külügyminiszter szolidaritást vállalt Izraellel, és hozzátette, hogy Irán lépése egy teljes régiót káoszba taszíthat.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az X-en azt írta, hogy az Európai Unió határozottan elítéli az elfogadhatatlan iráni támadást, és súlyos fenyegetésként értékeli a regionális biztonságra nézve.

Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke „nagyon aggasztónak” tartja a helyzetet, és hangsúlyozta, hogy Hollandia és más országok felszólították Iránt, hogy tartózkodjon Izrael megtámadásától. Rutte szerint a további eszkalációt el kell kerülni, és folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet.

Guy Verhofstadt, belga európai parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az Iszlám Forradalmi Gárdát már terrorszervezetnek kellett volna nyilvánítani, mivel évek óta destabilizálja a régiót és terrortámadások mögött áll.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen felszólította Iránt, hogy azonnal fejezzék be a támadást.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke határozottan elítélte Irán támadását, és felszólította Iránt és megbízottjait, hogy azonnal hagyják abba ezeket a támadásokat. Hozzátette, hogy mindkét félnek tartózkodnia kell a további eszkalációtól, és a régió stabilitásának helyreállításán kell dolgoznia.

Pedro Sánchez, spanyol miniszterelnök a legnagyobb aggodalommal követi a közel-keleti fejleményeket, és kiemelte, hogy a regionális eszkalációt mindenáron el kell kerülni.

Rishi Sunak, brit miniszterelnök a leghatározottabban elítélte Irán támadását, és kijelentette, hogy az Egyesült Királyság továbbra is ki fog állni Izrael és valamennyi regionális partnerének biztonsága mellett.

Donald Tusk, lengyel miniszterelnök szerint a világ a szakadék szélén áll, és ezért a lengyel államnak erősnek, a társadalomnak szolidárisnak, a hadseregnek jól felkészültnek és a nemzetközi helyzetnek stabilnak kell lennie.

António Guterres ENSZ-főtitkár az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére szólított fel, figyelmeztetve, hogy „Sem a régió, sem a világ nem engedhet meg magának egy újabb háborút". Stephane Sejourne francia külügyminiszter és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is határozottan elítélte az iráni agressziót, utóbbi kijelentette: „Izrael mellett állunk”.