G7-országok közös állásfoglalása Irán ügyében

A G7-országok vezetői egyöntetűen elítélték Irán Izrael elleni támadásait, és elkötelezték magukat a Közel-Keleti eszkaláció megakadályozása mellett, miközben kifejezték szolidaritásukat Izraellel és további lépéseket helyeztek kilátásba a régió stabilitásának megőrzése érdekében.

Az Olaszország vezette csoport sürgős találkozót hívott össze vasárnap délután, válaszul Joe Biden amerikai elnöknek az összehangolt diplomáciai válaszlépésre vonatkozó ígéretére. A kiadott közlemény szerint Irán cselekedetei a térség destabilizálását erősítik, és fennáll a veszélye egy kontrollálhatatlan regionális eszkalációnak, amit minden áron el kell kerülni.

A G7 vezetői videokonferencia keretében tárgyaltak, és felszólították Iránt az önmérsékletre. Kijelentették, hogy készen állnak további lépésekre, ha Irán és szövetségesei nem hagyják abba a támadásokat. "Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy stabilizáljuk a helyzetet és elkerüljük a további eszkalációt. Ennek szellemében követeljük, hogy Irán és megbízottjai hagyjanak fel a támadásokkal, és készen állunk arra, hogy most és a további destabilizáló kezdeményezésekre válaszul további intézkedéseket tegyünk" - áll a közleményben.

Joe Biden elnök korábban figyelmeztette Izraelt, hogy az Egyesült Államok nem vesz részt ellentámadásban, ha Izrael megtorlást tervez. A G7-ek nyilatkozata emellett kötelezettséget vállalt arra, hogy a több mint hat hónapja tartó harcok után "azonnali és fenntartható tűzszünetre" törekszenek Gázában.

Az Európai Unió válasza az iráni támadásra további szankciók fontolgatása, amelyek az ország drón- és rakétaprogramjait érintenék. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a büntetőintézkedések szükségesek, és a G7-csoport és az EU egyetértenek abban, hogy a lehető leghamarabb véget kell vetni a gázai válságnak. Ennek magában kell foglalnia az azonnali tűzszünetet és a Hamász iszlamista terrorszervezet által elfogott összes túsz azonnali szabadon bocsátását, továbbá a humanitárius segítségnyújtás fokozását a rászoruló palesztinok számára.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bejelentette, hogy a közel-keleti konfliktus, ezen belül Libanon helyzete felkerül az Európai Tanács jövő heti, szerdán és csütörtökön tervezett ülésének napirendjére. Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő üzenetében közölte, hogy az Izrael elleni iráni támadást követően keddre összehívta az EU külügyminisztereinek rendkívüli ülését, ahol Orbán Viktor is hivatalos, a térségben kialakult helyzet lecsillapításához és a biztonsághoz való hozzájárulás céljából.

A G7 tagjai az Egyesült Államok, Kanada, Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Japán, valamint az Európai Unió. A külügyminiszterek a tervek szerint április 17-19. között találkoznak az olaszországi Capri szigetén.