Franciaország vezet az orosz cseppfolyósított földgáz importjában

Franciaország több cseppfolyósított orosz földgázt vásárolt, mint bármely más uniós tagállam, miközben Macron elnök csapatküldési lehetőségét vetette fel Ukrajnába.

A Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) kutatóintézet a Politico és a hvg megbízásából készített jelentése szerint Franciaország az idén már 600 millió eurót fizetett ki Oroszországnak cseppfolyósított földgázért. Emmanuel Macron francia elnök közben olyan lehetőséget is felvetett, hogy NATO-tagállamok csapatokat küldhetnek Ukrajnába, amit az USA és a NATO tagállamok többsége elutasított, de Lengyelország és a balti államok támogatnak.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciókkal próbálja megállítani az orosz agressziót Ukrajna ellen, mivel Oroszország költségvetésének jelentős részét az olaj és földgáz exportja adja. A Total Energies francia energetikai vállalatnak hosszútávú szerződése van az orosz cseppfolyósított földgáz szállítására, ami magyarázatot adhat Párizs csendes vásárlásaira.

A Total Energies 20%-os részesedéssel bír a Yamal LNG orosz vállalkozásban, amely egy cseppfolyósító üzemet működtet Észak-Szibériában, és 2032-ig érvényes szerződése van a Total Energies-vel évi 4 millió tonna cseppfolyósított földgáz megvásárlására. A Total vezetője az uniós szankciókat az orosz cseppfolyósított földgázzal szemben 2027 előtt irreálisnak nevezte.

Franciaország nem az egyetlen orosz földgáz vásárló az EU-ban; a tagállamok tavaly összesen 8 milliárd eurót fizettek az importért. Franciaország mellett Belgium és Spanyolország is jelentős importőrnek számít. Az uniós tagállamok az ukrajnai agresszió előtt kötöttek szerződéseket Oroszországgal, amely olcsóbban kínálta a földgázt, mint az USA.

A Politico információi szerint Franciaország fontos elosztóközpontként működik Európa nyugati részén, és figyelembe kell vennie más országok, például Olaszország érdekeit is, amely jelentős részben Franciaországon keresztül importálja az orosz cseppfolyósított földgázt. A brüsszeli bizottság új szankciós csomagot készít elő, de valószínűleg a cseppfolyósított földgáz nem lesz benne, mivel több tagállam, köztük Magyarország is, fenntartásokat hangoztat, és konszenzusra lenne szükség.

A CREA kutatóintézet ársapkát javasol a cseppfolyósított orosz földgázra, amelynek bevezetése esetén egy megawattóra árát 17 euróban rögzítenék, így csökkentve az oroszok bevételeit.