A Kutyapárt jelöltje, Kovács Gergely nyerte a XII. kerületi előválasztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) jelöltje, Kovács Gergely nagy fölénnyel győzött a XII. kerületi előválasztáson, ahol a voksok 80 százalékának megszámolása után már 60 százalék felett állt, ezzel behozhatatlan előnyre tett szert a Momentum és a civilek jelöltjeivel szemben. A választási rendszer sajátosságai miatt nem volt szükség a második preferenciák megszámolására.

A korábbi feszültségek ellenére, amelyek a Momentum Mozgalom és az MKKP között alakultak ki, ahol az MKKP szerint a Momentum lejárató kampányt folytatott Kovács Gergely ellen, a Momentum ezt cáfolta és azt állította, hogy csupán tényeket közöltek. A Momentum szóvivője korábban elismerte, hogy Kovács Gergelyt korábban már bilincsben vitték el a rendőrök, ami egy beszélgetés során felmerülhet, ha az előválasztás kerül szóba.

A választásra jogosultak 14 százaléka vett részt az előválasztáson (összesen 6275 választó), ami megközelítette a 2021-es előválasztás választói aktivitását, ami különösen jelentős, tekintettel arra, hogy egy önkormányzati választás kevésbé szokta megmozgatni a nagyvárosi választókat.

A XII. kerületi önkormányzati választás különösen érdekesnek ígérkezett, mivel a jelenlegi polgármester, a fideszes Pokorni Zoltán nem indul újra, és a civil életbe kíván visszatérni. A Kutyapárt jelöltjének, Kovács Gergelynek a győzelme azt jelenti, hogy a pártok egyezsége értelmében ő lesz a kormánypárti Fonti Krisztina kihívója június 9-én, valamint a 12 egyéni önkormányzati választókerületből 8-ban a Magyar Kétfarkú Kutyapárt állíthat jelöltet.

A kampány során felmerült vádak között szerepelt, hogy a Momentum telefonos és SMS-kampányokon keresztül név szerint olyanokat keres fel, akik soha semmilyen momentumos adatbázisra nem iratkoztak fel, és egy olyan többezres címlistával is rendelkezik, ami alapján Farkas Csaba kopogtató aktivistákkal névre szóló leveleket adhat át olyanoknak, akik semmilyen momentumos adatbázisban nem voltak jelen. Visi Piroska, a Hegyvidék Jövőjéért Egyesület jelöltje szerint ezek az eszközök torzíthatják az eredményeket.

A XII. kerületi előválasztás eredménye tehát Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltjének győzelmével zárult, aki most a júniusi választáson Fonti Krisztinával, a Fidesz–KDNP XII. kerületi alpolgármesterével mérkőzhet meg. A szavazatok 80 százalékos feldolgozottsága mellett Kovács Gergely az első helyen állt, és a szavazatok 61 százalékát kapta. A gratulációk sorra érkeztek Kovács Gergelynek, köztük ellenfelétől, Farkas Csabától is, aki hivatalos Facebook-oldalán gratulált a győzelemhez.

(Borítókép: Kovács Gergely 2024. március 15-én. Fotó: Tövissi Bence / Index)