Ferenc pápa felszólítása a világnak: véget kell vetni a harcoknak

"Sürgető felhívást intézek minden olyan akció befejezésére, amely az erőszak spirálját szíthatja, amely még nagyobb konfliktusba sodorja a Közel-Keletet" – mondta Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren tartott vasárnapi imája után.

A katolikus egyházfő aggodalmát és fájdalmát fejezte ki az iráni beavatkozás miatt romló izraeli helyzet kapcsán. "Aggodalommal, de egyben fájdalommal is imádkozom, és követem az elmúlt órákban az iráni beavatkozás miatt romló izraeli helyzetről szóló híreket" – mondta a hívőknek a The Guardian tudósítása szerint.

Ferenc pápa kiemelte, hogy senki sem fenyegetheti mások létét, és minden országnak támogatnia kell a békét. "Minden országnak azonban ki kell állnia a béke mellett, és segítenie kell az izraelieknek és a palesztinoknak, hogy két államban éljenek, egymás mellett és biztonságban" – hangsúlyozta a pápa.

A pápa ismételten felszólította a nemzetközi közösséget, hogy támogassák a gázai humanitárius válsággal küzdő lakosságot, és sürgette a Hamászt, hogy bocsássa szabadon a hónapokkal ezelőtt elrabolt túszokat. "Ez a joguk" – hangoztatta Ferenc, miközben ismételten megismételte a gázai tűzszünetre és a „tárgyalásra” vonatkozó korábbi felszólításokat.

Az izraeli külügyminisztérium szerint az iráni Forradalmi Gárdát terrorszervezetként kell elismerni és szankciókat is ki kell vetni Iránra. "Irán Izrael elleni támadása, az Egyesült Államoknak kiadott fenyegetései és az Oroszországnak történő fegyverszállításai veszélyeztetik a világbékét, éppen ezért Iránnak soha nem lenne szabad atomfegyverekhez jutnia" – áll a külügyminisztérium nyilatkozatában.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is megszólalt az ügyben, és elítélte Irán Izrael elleni támadását. Zelenszkij szerint minden lehetséges lépést meg kell tenni a további eszkaláció megakadályozása érdekében. Az ukrán államfő hangsúlyozta, hogy Irán lépései az egész régiót és a világot fenyegetik, és a terror terjesztésében való nyilvánvaló együttműködés Oroszországgal a világ határozott és egységes válaszával kell szembenézzen.

Zelenszkij kiemelte, hogy Ukrajnában már jól ismerik a Sahid drónokat és a tömeges légicsapások taktikáját, és felhívta a figyelmet arra, hogy csak a nemzetközi egység és elszántság menthet életeket és akadályozhatja meg a terror terjedését világszerte. Az ukrán elnök fontosnak tartja, hogy az Amerikai Egyesült Államok megerősítse szövetségeseit és segítséget nyújtson. "A szavak nem állítják meg a drónokat és nem hárítják el a rakétákat. Csak a kézzelfogható segítség. (...) Erősítenünk kell a biztonságot, és határozottan fel kell lépnünk mindazokkal szemben, akik a terrort új normává akarják tenni" – írja.

Irán több száz drónnal és rakétákkal támadta az izraeli légteret, a helyzet a korábbinál is feszültebb a Közel-Keleten. Az izraeli haditanács várhatóan még ma megtárgyalja a válaszlépéseket, és konzultálnak szövetségeseikkel a lehetséges válaszadás típusát illetően. Az ukrán külügyminisztérium honlapján kiadott közleményében elítélte az iráni támadást, kiemelve, hogy ez példátlan mértékben növelheti a feszültséget a régióban.

Az izraeli hadikabinet vasárnap délután összeült Tel-Avivban, hogy megvitassák Izrael válaszát az iráni drón- és rakétatámadásra. A támadásra adandó válaszról folytatott megbeszélések során több izraeli politikus is nyilatkozott. Joáv Galant védelmi miniszter szerint Izrael valaha is megtapasztalt egyik legdrámaibb éjszakáját élte át, amikor Iránból több száz, különféle típusú rakétát lőttek ki, köztük több mint száz ballisztikus rakétát, egyenként több száz kilogramm robbanóanyaggal. Beni Ganz, a Nemzeti tábor nevű centrista párt elnöke szerint Irán találkozott az izraeli biztonsági rendszer erejével, és az ország "úgy és abban az időben szedjük be az árat (támadásáért), ahogyan jónak látjuk". Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter súlyos válaszlépéseket követelt, míg Becalel Szmotrics pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy Izrael válaszának visszhangja a Közel-Keleten döntő lehet a jövő nemzedékei számára.