Észtország: az európai Szilícium-völgy?

Magas kamatok és a recesszió kockázata jellemzi a jelenlegi gazdasági helyzetet Európában, ahol lassan reagálnak a pénzpiaci innovációkra. Ezzel szemben az észt Lightyear fintech cég már 22 országban van jelen, köztük Magyarországon is. A cég vezérigazgatóját, Martin Sokkot kérdeztük a siker titkáról.

Észtországban rendkívül aktív a startup szektor, és a Lightyear is ebbe a dinamikus környezetbe illeszkedik, amely már az euróövezetben 2022 óta, Magyarországon pedig egy éve van jelen. A cég a digitális csatornákon keresztül kínál konzervatívabb és kockázatosabb pénzpiaci termékeket is az ügyfelek igényeinek megfelelően.

Észtország a Skype sikerén felbuzdulva vált a pénzügyi technológiai innováció egyik központjává. A Wise (korábban Transferwise) is innen indult útjára, és az ország büszkélkedhet a legtöbb unikornissal egy főre vetítve. A Gilla és a Zego is Észtországból származik.

A balti államok, különösen Észtország, rugalmas szabályozási környezetet biztosítanak, ami elősegíti az új pénzpiaci beruházásokat és a gyors szabályozási változtatásokat. Ez a hozzáállás segített abban, hogy az országok stabil gazdaságot és alacsony államadósságot érjenek el, miközben a techpiacuk virágzik.

A Lightyear vezérigazgatója, Martin Sokk szerint a fintech terület szigorúan szabályozott, és az Európai Unió jogszabályai minden piaci szereplőre vonatkoznak. A cég hosszútávú befektetésre alapuló üzleti stratégiáját a különböző országok eltérő befektetői igényeihez igazítja.

Magyarországon a Lightyear a tartós befektetési számlákat helyezi előtérbe, és bár a magyar tőzsde papírjainak felvétele még távlati cél, a cég olcsón tud befektetési szolgáltatásokat nyújtani. Sokk kiemelte, hogy Magyarország nem kicsi piac, és a Wise-nál szerzett tapasztalataik alapján a magyar felhasználók aktivitása indokolja a magyar nyelvű ügyfélszolgálat létrehozását.

A Magyar Nemzeti Bank többször figyelmeztetett már egyes fintech szolgáltatókra, de a jegybanki beszélgetőtársunk szerint a jegybank igyekszik élénkíteni az innovációt a pénzpiacokon. A kriptopénzek piacát a szabályozók kockázatosnak tartják, és bár a globális szabályozás még csak most kezd kialakulni, az MNB is figyelmeztetéseket ad ki ezen a téren.

A Lightyear észt eredete ellenére Nagy-Britanniában van bejegyezve, de a cég vezérigazgatója szerint mindenhol együttműködnek a szabályozó szervekkel, és eddig nem adódtak problémáik.

Szerző: Rácz Gergő