Hátborzongató képek a fukusimai atomreaktor belsejéből

Több mint egy évtizeddel a Fukusima Daiicsi atomerőmű katasztrófája után először sikerült képeket készíteni az 1-es reaktor belsejéről, amelyeket a TEPCO által küldött távvezérelt robotszondák továbbítottak. Ezek a felvételek segíthetnek a tisztítási stratégia kidolgozásában.

  1. március 11-én Japán keleti partvidékét 9,0-es erősségű földrengés rázta meg, ami 15 méteres cunamit és körülbelül 18 ezer ember halálát okozta. A cunami a Fukusima Daiicsi atomerőművet is elérte, ahol az áramellátás megszakadása miatt leálltak a hűtőrendszerek, és három atomreaktor leolvadt, jelentős radioaktív szennyeződést juttatva a környezetbe.

A katasztrófa óta eltelt idő alatt a TEPCO által küldött távirányítású robotok többször is tönkrementek a sugárzás miatt, de most sikerült képeket szerezniük az 1-es reaktor mélyéről, ahol összesen mintegy 880 tonna erősen radioaktív, megolvadt fűtőanyag-törmelék található.

A TEPCO által küldött távvezérelt robotok és mini-drónok a reaktormagot és a megolvadt nukleáris fűtőanyagokat is megvizsgálták, de a látottak nem voltak túlságosan bíztatóak. A képeken jégcsapszerű képződmények és furcsa, narancssárga csomók láthatók, amelyeket a TEPCO még nem tudott azonosítani.

A TEPCO szerint ezek a jelenségek valószínűleg olyan tárgyak és berendezések, vagy radioaktív fűtőanyagok lehetnek, amelyek a magas hő hatására megolvadtak, majd lehűltek és visszaszilárdultak. A vállalatnak még az 1-es reaktoron kívül a 2-es és 3-as reaktorokat is fel kell térképezni, valamint a 3-as reaktorban történt robbanás miatt a 4-es reaktorban is felfedező munkálatokat kell végezniük.

A 2011-es katasztrófa után az erőművet elárasztó 1,3 millió tonna vizet éveken át tartályokban tárolták, de 2023. augusztus 24-én elkezdték azt fokozatosan visszaereszteni a Csendes-óceánba. A döntés ellenére Japán és Kína között diplomáciai válság alakult ki, Kína például felfüggesztette a japán tengeri termékek importját. Oroszország és Dél-Korea is hasonló lépéseket tett.

A hűtővíz óceánba eresztésének folyamata idén márciusban szünetelt, miután a térségben földrengéseket észleltek. A TEPCO szerint a hűtővíz visszaeresztése nem gyakorol negatív hatást a környezetre, és a tríciumszint mérései nem mutattak rendellenességet.

A TEPCO szerint az erőmű teljes leszerelése 30-40 évet vehet igénybe, de a kritikusok szerint ez túlzottan optimista hozzáállás.