Japán űrhajós a Holdon: Történelmi lépés az Artemis-programban

Már a közeli jövőben fény derülhet arra, hogy ki lesz az a japán űrhajós, aki az amerikai Artemis-program keretében először léphet a Holdra.

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy egy japán űrhajós lehet az első nem amerikai asztronauta, aki a Holdon landol az Egyesült Államok által tervezett misszióban. A bejelentés Kisida Fumio japán miniszterelnök Fehér Házbeli látogatása során hangzott el.

A NASA és Japán tudományos és technológiai minisztériuma megállapodást írt alá, amely szerint az Egyesült Államok lehetőséget biztosít két japán űrhajósnak, hogy részt vegyenek a jövőbeni Artemis-missziókban. Az első japán űrhajós kiválasztása hamarosan megtörténhet, a tervek szerint ő 2028-ban vagy később léphet a Holdra.

Cserébe Japán egy holdjárót fog biztosítani az amerikai vezetésű missziók számára, amelynek fejlesztésében a Toyota autógyártó is részt vesz. A holdjáró, melyet Lunar Cruisernek neveztek el, 2031-ben indulhat útnak, és akár 10 évig is működhet a Holdon.

Bill Nelson, a NASA munkatársa szerint az Egyesült Államok és Japán közötti űrkutatási együttműködés új fejezetéhez érkezett, és az Egyesült Államok mostantól nem egyedül fog a Holdon járni, hanem Japánnal együtt teszi ezt.

Az Artemis-program keretében az Egyesült Államok 2026-ban tervez ismét amerikai űrhajósokat a Holdra küldeni, több mint 50 évvel az Apollo-missziók után. A program ütemtervét a NASA idén januárban frissítette.