A brit királyi légierő segítsége Izraelnek az iráni támadás elhárításában

A brit királyi légierő (RAF) aktív szerepet vállalt az Izrael elleni iráni támadás semlegesítésében, több száz drónt és rakétát lőttek le, ezzel hozzájárulva a térség stabilitásának megőrzéséhez.

A brit miniszterelnök, Rishi Sunak vasárnap délután erősítette meg, hogy a brit királyi légierő (RAF) részt vett az Izrael elleni iráni támadás elhárításában, és számos iráni drónt lelőtt. Az iráni támadás válasz volt a damaszkuszi iráni követség ellen két héttel korábban végrehajtott légicsapásra, amelyet Teherán Izraelnek tulajdonít.

Sunak elmondása szerint az összehangolt nemzetközi akcióban, amelyben Nagy-Britannia is részt vett, majdnem az összes iráni légi támadóeszközt sikerült megsemmisíteni. Ez az intézkedés nemcsak Izraelben, hanem a szomszédos országokban, például Jordániában is emberéleteket mentett meg.

A brit védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a brit királyi légierő jelenlétét megerősítették a Közel-Keleten, több harci és légi üzemanyag-utántöltő repülőgéppel bővítve a térségben tevékenykedő kontingenst. Ezek a gépek az Iszlám Állam elleni Operation Shader nevű brit hadművelethez nyújtanak segítséget, de szükség esetén légi támadóeszközök elfogásában is részt vesznek.

A brit miniszterelnök az iráni támadást veszélyes és felesleges eszkalációnak nevezte, és hangsúlyozta, hogy az akció súlyosan befolyásolta volna a térség stabilitását, ha sikerrel jár. Sunak szerint Irán a saját szomszédságának destabilizálására törekszik, és ez a mostani akcióból is egyértelműen látszik.

Avi Haiman, az izraeli kormányszóvivő a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy Izrael minden lehetséges forgatókönyvre felkészült az iráni támadás után, beleértve a védelmi és támadó jellegű lépéseket is. Haiman hangsúlyozta, hogy a további izraeli intézkedésekről jelenleg tárgyalások folynak, de a lehetséges tervekről Izrael nem fog nyilvánosan beszámolni. A damaszkuszi konzulátus elleni támadásban való izraeli részvételről szóló kérdésre a szóvivő nem erősítette meg közvetlenül Izrael szerepét, hanem az eddig hangoztatott álláspontot ismételte meg.