Szabadon engedték a szomáliai kalózok által fogva tartott bangladesi teherhajót

Egy hónap fogvatartás után a szomáliai kalózok szabadon engedték a bangladesi zászló alatt közlekedő teherhajót és annak 23 fős legénységét, miután váltságdíjat fizettek a hajó tulajdonosai.

A bangladesi KSRM csoport tulajdonában lévő SR Shipping cég vezetője, Mizanul Iszlam az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy megállapodtak a kalózokkal, de a fizetett összegről nem kívánt részleteket közölni. Hozzátette, hogy a legénység minden tagja biztonságban van, és a hajó jelenleg Dubaj felé tart. Az MV Abdullah nevű hajó Mozambikból az Egyesült Arab Emírségekbe szállított 55 ezer tonna szenet, amikor mintegy egy hónappal ezelőtt kalózok támadták meg Szomália partjaitól körülbelül ezer kilométerre.

A szomáliai partoknál történő kalóztámadások száma az elmúlt években jelentősen csökkent, ami a nemzetközi hadihajók jelenlétének és a hajózási társaságok által alkalmazott fegyveres őrségnek köszönhető. A mostani eset abban az időszakban történt, amikor az Indiai-óceánban járőröző hadihajók egy részét a Vörös-tengerre vezényelték át a jemeni húszi lázadók támadásai miatt.