Az OpenAI és Jony Ive közös vállalkozása: milliárdos tőkebevonás a láthatáron

Az Apple egykori dizájneróriása, Jony Ive és az OpenAI vezetője, Sam Altman új céget alapítottak, melynek célja egy mesterséges intelligenciát integráló eszköz piacra dobása. A projekt még kezdeti stádiumban van, de már komoly tőkebevonásra készülnek, Laurene Powell Jobs, az Apple alapítójának özvegye is érintett lehet a finanszírozásban.

Az OpenAI, amely a ChatGPT fejlesztőjeként vált ismertté, állítólag egy saját mesterségesintelligencia-hardveren dolgozik, és ebben a projektben Jony Ive, az Apple korábbi formatervezője is részt vesz. A tervezett eszköz részletei egyelőre homályban maradnak, és bár pletykák szerint nem okostelefonról van szó, a kijelző megléte is kérdéses.

A The Information értesülései szerint Ive és Altman egy új vállalatot hoztak létre, amely az említett MI-hardvert gyártaná, és ehhez jelentős, egymilliárd dolláros befektetést szeretnének bevonni. A befektetők körében szerepel az Emerson Collective is, amelyet Laurene Powell Jobs, Steve Jobs özvegye alapított.

A projekt még sok kérdőjellel bír, de a szándék komolynak tűnik, és előfordulhat, hogy az Apple saját mesterséges intelligencia megoldásaival kell majd megküzdenie az új eszköznek. Az események alakulását érdemes lesz figyelemmel kísérni, hiszen az MI területén egy ilyen szintű együttműködés jelentős hatással lehet a piacra.