Az Apple otthoni javítási programja és a frissítési botrány

Az Apple bejelentette, hogy 2023 őszétől kiterjeszti az otthoni javítási programját, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy eredeti, de használt alkatrészekkel is javíthassák iPhone készülékeiket.

Az Apple lehetővé teszi, hogy a felhasználók maguk végezzék el otthon a kisebb javításokat, amely program már 2023 vége óta elérhető Magyarországon is. A vállalat biztosítja a szükséges szerelési útmutatókat és speciális szerszámokat, így minden feltétel adott a munka otthoni elvégzéséhez.

Az újítás nemcsak időt és pénzt takarít meg a felhasználóknak, hanem a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét is csökkentheti. Az Apple most bejelentette, hogy a felhasználók és a szervizek hamarosan eredeti, de használt alkatrészekkel is javíthatják az iPhone-okat, ami tovább csökkentheti az eszközök ökológiai lábnyomát.

A The Washington Post információi szerint a frissített programba kezdetben csak az iPhone 15 és az annál újabb modellek kerülnek be, így a piacon lévő iPhone-oknak csak egy kis részénél lesz alkalmazható ez a lehetőség. Azonban a vállalat ígérete szerint, ha az alkatrész eredeti, akkor nem lesznek kompatibilitási problémák, ellentétben a jelenlegi helyzettel, ahol egyes cserék után több funkció is működésképtelenné válhat.

A felhasználók számára további könnyítés, hogy az alkatrészek megrendelésekor nem kell megadniuk a készülék sorozatszámát, kivéve, ha az alaplap cseréjéről van szó. Emellett az iOS rendszerbe épített funkció segítségével ellenőrizhetik, hogy a készülék korábban szervizelt volt-e, és mely alkatrészeket cserélték rajta.

Az Apple figyelembe vette a lopott iPhone-okkal kapcsolatos kockázatokat is. Ha a telefon Elveszett módba kerül, a rendszer automatikusan korlátozza az alkatrészek párosíthatóságát, bár ez még nem nyújt teljes védelmet a felhasználóknak az ilyen alkatrészekkel szemben.

Jelenleg nem ismert, hogy a program 2024 őszétől Magyarországon is elérhető lesz-e, vagy további várakozás szükséges-e a gyakorlat bevezetéséhez.

Az Apple azonban nem csak a javítási programmal került a hírekbe, hanem egy frissítési botrány is felháborodást váltott ki a felhasználók körében. A nagy-britanniai iPhone-okon a palesztin zászlót hozzák fel az emojik között a Jeruzsálemre való keresés után, ami sok Izrael-párti felhasználót felháborított. Az Apple szerint a változtatás nem volt szándékos, és ígéretet tett arra, hogy egy jövőbeli frissítéssel orvosolni fogja a problémát.

Jeruzsálem státusza az izraeli-palesztin konfliktus egyik legvitatottabb kérdése, és a város nyugati része elsősorban izraeli épületeknek ad otthont, míg a keleti részét a nemzetközi jog palesztin területként ismeri el. Az Apple frissítése így érzékeny politikai kérdéseket érintett, amelyek tovább fokozták a feszültséget a konfliktusban érintett felek között.