Irán támadása Izrael ellen: Amerikai elemzők szerint nem vezet nyílt háborúhoz

Irán szombati esti akciója tovább fokozza a közel-keleti feszültséget, de amerikai elemzők szerint ez nem vezet drámai eszkalációhoz vagy nyílt háborúhoz Irán és Izrael között.

A támadás során használt eszközök nem érték el Izraelt, és a légvédelem időben reagált a fenyegetésre. Jeruzsálemben és Tel-Avivban, valamint a ciszjordániai Ramallah térségében fényes objektumokat és robbanásokat észleltek. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint több mint kétszáz iráni drónt és több tucat cirkálórakétát semmisítettek meg az amerikai, brit és jordániai légierő segítségével, még mielőtt azok Izrael fölé érkeztek volna. Az elemzők úgy vélik, hogy az iráni forradalmi gárda által végrehajtott támadás célja az volt, hogy bemutassa Irán képességeit és eltökéltségét, ugyanakkor lehetőséget adjon a légvédelemnek a reagálásra. Ezzel Irán nemcsak demonstrál, hanem teszteli is haditechnikáját, és figyeli az izraeli és amerikai védelem reakcióját, taktikáját.

Az iráni külügyminisztérium deeszkalációs szándékot hirdető nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy a sikertelen támadás után Irán részéről az ügy lezárultnak tekinthető. Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter szerint Irán 72 órával a támadás előtt figyelmeztette a szomszédos országokat, hogy válaszcsapást tervez, és hogy a művelet korlátozott jellegű volt. A miniszter hozzátette, hogy amennyiben az Egyesült Államok az érintett országok légterét vagy területét Izrael védelmére használják, akkor az ottani amerikai támaszpontokat is célba veszik.

A támadás egyik célja az volt, hogy beváltsa az iráni vezetés április eleji izraeli légicsapásra adott ígéretét, amely során az Izraeli Különleges Alakulatok megölték az Iráni Forradalmi Gárda egy magasrangú parancsnokát a damaszkuszi konzulátuson. Emellett Irán meg kívánta mutatni, hogy képes felvenni a harcot Izraellel és szövetségeseivel, akikkel szemben bár nyílt háborúban nem tudná felvenni a versenyt, de komoly kellemetlenséget tud okozni.

A piaci elemzők a szombati események hatására az olajárak drasztikus emelkedését prognosztizálják az árutőzsdéken. Azonban a támadások következtében rövid időre rekordszintre gyengült az iráni riál a dollárral szemben a nem hivatalos piacon, a Bonbast devizafigyelő oldal adatai szerint a rial-dollár árfolyama egészen a 705 000-es szintig emelkedett vasárnap délelőtt.

Teheránban, az iráni fővárosban, a hajnali órákban népünnepélyt csaptak, miután a Forradalmi Gárda bejelentette, hogy drónok és rakéták százait indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz volt az április eleji izraeli precíziós légicsapásra. Az ünneplés az irániak körében azt mutatja, hogy a támadás nemcsak katonai, hanem jelentős belső politikai és társadalmi hatással is bír. Az iráni valuta gyengülése azonban azt is jelzi, hogy a támadások gazdasági következményekkel is járnak az ország számára.

Az Öböl-menti piacok vasárnap enyhe visszaesést mutattak az éjjeli iráni támadást követően, Szaúd-Arábia és Katar vezető részvényindexei 1,8, illetve 1,6 százalékos visszaesést mutattak. Ezzel szemben az izraeli tőzsdék csak egy nagyon enyhe visszaesést mutattak, ami arra utal, hogy az izraeli befektetők nem aggódnak kifejezetten a támadás következményei miatt. A régió többi részén Kuvait és Omán indexei is csökkenést mutattak, míg Bahrein fő indexe közel 1 százalékkal került feljebb. Brian Jacobson, az Annex Wealth vezető közgazdásza szerint, ha a konfliktus nem eszkalálódik tovább, akkor fellélegezhetnek a befektetők, így emelkedés jöhet az Öböl-menti piacokon. Az ISNA beszámolója szerint több iráni repülőtér - köztük Tabríz, Kemánsáh, Ahváz, Iszfahán és Siráz városának légikikötői - hétfő reggelig zárva maradnak a fővárosi Imám Homeini nemzetközi repülőteret leszámítva, és az ország nyugati felében továbbra is légtérzárlat van érvényben.