A legerősebb fegyver

A II. világháborút követően az emberiség folyamatosan tart a harmadik világháború kitörésétől, de a valódi fegyver nem a rakéták, hanem a félelem, amit az agresszorok keltnek.

A 1947-es párizsi békeszerződés óta az emberiség retteg a III. világháború kitörésétől, de eddig sem a kubai rakétaválság, sem a Szovjetunió összeomlása, sem Borisz Jelcin alkoholmámora nem vezetett atomháborúhoz. Az igazi fegyver nem a rakéták, hanem a félelem, amit az agresszorok képesek keltani.

Az orosz propaganda az ukrán invázió kezdete óta azt próbálja elhitetni a nyugati világgal, hogy jobb lenne, ha hagynák Moszkvát nyerni, különben Putyin megnyomhatja a piros gombot. Hasonló blöfföket láthatunk a Közel-Keleten is, ahol a legutóbbi krízishelyzet nyomán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újabb két külügyminiszterrel egyeztetett, hangsúlyozva, hogy Magyarország szerint továbbra is van esély a helyzet széleskörű eszkalációjának elkerülésére. A tárcavezető szerint ez csak akkor lehetséges, ha a világpolitika minden jelentős szereplője felelősségteljesen viselkedik a következő időszakban.

Ennek oka egyszerű: egy atomháborúban mindkét fél vesztesként kerülne ki. Bár néhányan próbálják elhitetni, hogy fanatizmusuk felülírhatja a reális helyzetértékelést, ne feledjük, hogy minden országot politikusok vezetnek, akik nem akarják, hogy hatalmuk és vagyonuk egy gombafelhővel együtt semmivé váljon. Szijjártó Péter beszélgetései alapján úgy tűnik, nemcsak Magyarország érdekelt a közel-keleti konfliktus megelőzésében, hanem más országok is osztoznak ebben a célban.