A legális drogfogyasztás dilemmái

Egyes vélemények szerint a kábítószer-használatot inkább közegészségügyi, sem mint büntetőjogi kérdésnek kellene tekinteni, és több ország is ezen az úton indult el.

A malawi kormány nemrégiben legalizálta a kannabisz egy bizonyos fajtájának termesztését ipari és gyógyászati célokra, de szabadidős használatra továbbra is tilos a fogyasztása. A marihuána és chamba legalizálásának ötlete először 2020-ban merült fel az országban, amikor is a mezőgazdasági miniszter, Kondwani Nankhumwa, a gazdaság diverzifikálásának és az export fellendítésének eszközeként említette a növény legalizálását.

Nem csak Malawiban, hanem más országokban is megfigyelhető a kábítószer-dekriminalizációja. Szakértők szerint a kábítószer-fogyasztást nem büntetőjogi, hanem közegészségügyi kérdésként kellene kezelni. A „de facto dekriminalizáció” egyik formája, amikor a bűnüldöző szervek és az ügyészség saját belátásuk szerint dönthetnek a kis mennyiségű kábítószer birtoklása vagy fogyasztása esetén, ami nem minden esetben vezet letartóztatáshoz.

Ausztrália Victoria államában például a Cannabis Cautioning Scheme keretében 50 kilogrammnál kevesebb illegális kábítószer birtoklása esetén csak figyelmeztetést kap az illető, és részt vehet egy ingyenes felvilágosító foglalkozáson. Emily Kaltenbach, a Drug Policy Alliance vezető igazgatója szerint a kábítószeres eseteket polgári bűncselekménnyé kellene átminősíteni, és egészségügyi kérdésként kezelni.

Portugáliában 2001 óta minden kábítószer használata dekriminalizált, és az ország intenzív drogterápiás és ártalomcsökkentő programot indított. Ha valakit saját célra történő kábítószer-fogyasztáson kapnak, az ugyanolyan büntetésre számíthat, mint a bliccelés, a biztonsági öv nélküli vezetés vagy a vezetés közbeni mobiltelefon-használat esetén. A politika sikeresnek bizonyult, hiszen míg 2001-ben 300-an haltak meg drogtúladagolásban, addig 2022-ben már csak 23-an.

Ugyanakkor vannak olyan példák is, amikor a droglegalizáció nem hozta meg a várt eredményeket. Oregon államban 2020-ban dekriminalizálták a kis mennyiségű kokain, metamfetamin, LSD és opioidok birtoklását, de a túladagolások számának ugrásszerű növekedése miatt végül visszavonták ezt a döntést.