A Havanna-szindróma rejtélye és a 29155-ös egység

Három jelentős lap közös nyomozása után felmerült a gyanú, hogy az amerikai diplomaták és hírszerzők elleni támadásokat, ismertebb nevén a Havanna-szindrómát, az orosz katonai hírszerzés egyik egysége, a 29155-ös egység hajthatta végre egy általuk fejlesztett energiafegyver segítségével.

2014 óta számos amerikai nagykövetségi dolgozó – köztük diplomata, hírszerző, fizikai munkás és családtagjaik – szenvedett rejtélyes megbetegedésekben, melyek tünetei migréntől a hányingerig, memóriazavaroktól a szédülésig terjedtek. Az első eseteket 2016-ban Havannában észlelték, innen ered a betegség elnevezése, a "Havanna-szindróma".

Az amerikai Kongresszus 2021-ben elfogadott egy törvényt, amely lehetővé tette a kormány számára, hogy kártérítést fizessen az érintetteknek és családtagjaiknak. Egy 2023-as amerikai hírszerzési jelentés szerint azonban "nagyon valószínűtlen", hogy a megbetegedések mögött egy külföldi ellenfél állna. Ennek ellenére sokan nem nyugodtak meg, és úgy érzik, hogy az esetek szándékos szabotázsakciók lehetnek. Az Insider, a 60 Minutes és a Der Spiegel közös nyomozása arra a következtetésre jutott, hogy az orosz energiafegyver okozhatta a megbetegedéseket, amit a GRU 29155-ös egysége fejlesztett ki. Az egység tagjai kitüntetéseket és előléptetéseket kaptak "nem halálos akusztikus fegyverek" kifejlesztéséért.

A GRU, azaz az Oroszországi Föderáció Fegyveres Erői Vezérkarának Felderítő Főcsoportfőnöksége, a három nagy orosz titkosszolgálat egyike. A GRU-nak van egy különleges katonai akciókért felelős Szpecnaz nevű ereje, valamint hackertámadásokkal foglalkozó egységei is. A 29155-ös egység feladata pedig külföldön ellenségesnek tartott személyek elleni merényletek elkövetése lehet. Európában számos merénylet és merényletkísérlet köthető az egységhez, többek között robbantások Csehországban, idegméreggel történő mérgezések Bulgáriában, kísérlet Milo Đukanović montenegrói miniszterelnök meggyilkolására, valamint Szergej Szkripal és lánya megmérgezése az Egyesült Királyságban.

A Havanna-szindróma esetében Washington hivatalosan nem ismerte el, hogy a GRU állna a megbetegedések mögött. Az első esetek egyike már 2014-ben Frankfurtban történhetett, ahol egy amerikai konzulátusi dolgozó eszméletvesztéshez vezető erős energiasugárzás áldozata lett.

A 29155-ös egység tevékenysége mögött állhat, hogy 2014-ben romlott meg a Nyugat és Oroszország viszonya a Krím megszállása és a donbaszi konfliktus miatt. A csehországi lőszerraktárak felrobbantása és Emilian Gebrev bolgár fegyverkereskedő megmérgezése mögött az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítások megakadályozása állhatott. A GRU 29155-ös egységének tevékenységét sokáig nem ismerték fel, és csak később derült ki, hogy több merényletben is ugyanazok a GRU-tisztek vettek részt.

Az Egyesült Államok hallgatása a Havanna-szindróma ügyében felveti a kérdést, hogy a média előtt jár-e a titkosszolgálatoknak a rejtélyek feltárásában, vagy az amerikai szolgálatok elhallgatják, amit tudnak. Ha bebizonyosodna, hogy a GRU áll a megbetegedések mögött, az nagy csapás lenne az amerikai hírszerzésre és az amerikai vezetésre. Emellett az is probléma lehet, hogy ha Washington elismerné, hogy nem tudja megvédeni a diplomatáit, az casus bellinek minősülhetne. A Kreml tagadja a Havanna-szindrómában való részvételét, míg a Pentagon megerősítette, hogy egy vezető tisztviselőjük hasonló tüneteket produkált a NATO vilniusi csúcstalálkozóján.