A Hamász visszautasította Izrael fegyverszüneti javaslatát

A Hamász iszlamista szélsőséges szervezet nem fogadta el Izraelnek a Gázai övezetbe hurcolt túszok és palesztin foglyok cseréjére, valamint fegyverszünetre irányuló javaslatát – közölte a Moszad.

A Moszad vasárnap hozta nyilvánosságra, hogy a Hamász elutasította Izrael fegyverszüneti és fogolycsere javaslatát, amely október 7-én került előterjesztésre. A bejelentés egy nagyobb iráni dróntámadás után történt, amely Izraelt érte.

A Moszad információi szerint a Hamász elutasító válaszát a tárgyalásokon közvetítő feleknek küldte el, ami azt jelzi, hogy Jahíje Szinuár, a Hamász gázai vezetője nem hajlandó kompromisszumra.

A tárgyalásokon Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok képviselői vesznek részt közvetítőként. Izrael ajánlata szerint a még nem halottnak nyilvánított kilencvenhét, október hetedikén elfogott izraeli túsz közül negyven szabadon engedéséről szólt, több száz palesztin fogolyért cserébe. A javaslat része volt a gázaiak humanitárius segélyezésének növelése is.

A Moszad szerint a Hamász Katarban élő vezetője, Iszmail Haníje az Iránnal fennálló feszültséget kihasználva törekszik a harcterek egyesítésére és a térségbeli feszültség általános kiterjesztésére.

A Hamász az előző este adta át hivatalos válaszát, melyben a teljes tűzszünetet, az IDF Gázai övezetből történő teljes kivonulását, a humanitárius segélyek növelését, valamint az övezet északi részéből evakuáltak visszatérését követelik.

Az izraeli hadsereg azután indított háborút a Gázai övezetben, hogy a Hamász október hetedikén több ezer embert mészárolt le és több száz embert ejtett túszul Dél-Izraelben. A gázai egészségügyi minisztérium szerint azóta több mint harmincezer ember halt meg palesztin területen. Október óta a palesztin civil áldozatokra hivatkozva egyre több európai politikus és nemzetközi segélyszervezet latolgatja a gázai csapás jogosultságát, legalábbis arányosságát, és követel tűzszünetet Izraeltől.

Az Iráni Forradalmi Gárda szombat éjjel több mint kétszáz drónt és több tucat cirkálórakétát indított, hogy Izrael állam területére mérjen csapást.